İHD Genel Merkezi, 4 Aralık günü Van’dan Gümüşhane’ye sevk edilen tutukluların aracının devrilmesi ve 19 kişinin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, cezaevlerinde hak ihlallerindeki artışın bitmek bilmediğine vurgu yapılarak, 2011-2012 yılının İHD kayıtlarına 'sürgün yılı' olarak geçtiğine işaret edildi.

BU YIL İÇİNDE 798 TUTUKLU SÜRGÜN EDİLDİ

İHD 2011 Yılı Cezaevi Raporu’na göre bu yıl içinde 798 tutuklunun sürgün edildiğini belirtilen açıklamada, "İnsan hakları savunucuları olarak bu sürgünlerin mahpuslara ikinci bir ceza olduğunu hep söyledik. Birçok mahpusun evlerinden ailelerinden kilometrelerce uzaktaki cezaevlerine sürgünü, bu mahpusların hala tutuklu olup davalarının sürmekte olması ciddi bir hak ihlali olarak karşımızda durmaktadır. Bu sürgünlerle yaşanan yeni bir boyutta mahpusların sağlıksız ve kötü koşullarda sevk edilmelerinde yaşanan yaşam hakkı ihlalidir," denildi.

2012'DE SEVK SIRASINDA 4 KAZA MEYDANA GELDİ

"11 Eylül 2011 günü televizyonlarda seyrettiğimiz 5 mahpusun ring aracında diri diri yanarak yaşamını yitirmesi hala hafızalarımızdan silinmemişken, Van’dan Gümüşhane’ye sevk edilen 19 kişinin yaralanması bizlerin kaygılarını artırmıştır" denilen açıklamada, 2012 yılında ise sevk sırasında 4 kazanın meydana geldiği bu kazalarda 8 tutsağın ve 8 askerin yaralandığı vurgulandı.

Açıklamada, "Bizler mahpusların havasız ve sağlıksız, sorunlu araçlarla yapılan sevklerin durdurulmasını, mahpusların insan onuruna uygun şekilde sevklerinin yapılmasını istiyoruz," denildi. (yuksekovahaber)