İnsan Hakları Derneği (İHD) 16. Genel Kurulu’nun iki günlük oturumunun birinci günkü oturumu yönetim, mali ve denetim raporlarının okunmasıyla son buldu.

Okunan yönetim raporunda faili meçhul cinayetler, hak ihlallerine yönelik etkinlikler ve Kürt sorununa ilişkin faaliyetler anlatıldı.

Ayrıca insan hakları aktivistleri, kurumlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilirken, İHD’nin ayrıca Meclis Anayasa Komisyonu’na yazılı ve sözlü olarak yapılan anayasa önerilerine ilişkin sunum yapıldı.

'TÜRKİYE BAĞIMSIZ BİR HUKUKA KAVUŞMADI'

İHD yöneticilerinin yürüttükleri insan hakları mücadelesi nedeniyle yaşadıkları baskıya da dikkat çekilirken, birçoğu hakkında açılan dava ve soruşturmalarda evrensel hukuk kurallarının uygulanmadığına vurgu yapıldı.

Türkiye’nin bağımsız bir hukuka kavuşamadığının altı çizilen raporda, insan hakları savunucularının talebinin aksi tasarıların yasalaştığı ifade edildi.

ŞERZAN KURT'UN BABASI DA KONUŞTU

Oturumda konuşan Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt, 1970’li yıllarda kardeşlerine ve babasına dikenler üzerinde yalın ayak yürütülüp, yerde süründürülerek işkence yapıldığını söyledi. Bu yaşananlar karşısında kafalarında soru işaretleri oluştuğunu söyleyen Kurt, 1990’lı yıllara gelindiğinde ise arkadaşlarının kaybolmaya başladığını ifade etti.

"Bir bakıyorduk ki arkadaşlarımız yok. Sonra cezaevlerine atılmışlar. Tahliye olduktan sonra da yurt dışına gidiyorlardı," diyen Kurt, şunları söyledi:

"Oğlum hayattayken o benimle anılırdı. Ama o hayatını kaybedince ben onunla birlikte anılmaya başlandım. Ve bundan da gurur duyuyorum. Ayrıca buradan Şerzan’ın vurulmasının ardından bizlere destek olan tüm kişi, kurum, örgüt ve demokrasi yanlılarına teşekkür etmek istiyorum burudan bir kez daha.”

İKİNCİ OTURUMDA TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ

İHD’nin bu genel kurulunun ana teması olan tüzük değişikliği ve genel merkez yönetiminin nicel olarak artırılmasıyla oluşturulacak yeni yönetime dair tartışmalar ile gündemin son maddesi olan seçimin yapılması işlemleri ikinci oturumda gerçekleşecek. (anf)