Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamasını talep ettiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün de arasında bulunduğu 26 asker tutuklandı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcılarınca sorgulanan şüphelilerin tamamı TCK'nın 309. maddesindeki "anayasayı ihlal", 310. maddesindeki "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı", 311. maddesindeki "yasama organına karşı suç", 312. maddesindeki "hükümete karşı suç", 314. maddesindeki "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ile 82. maddesindeki "adam öldürmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

'DARBEYİ PLANLAYIP YÖNETEN KİŞİ DEĞİLİM'

NTV'nin haberine göre; Akın Öztürk'ün savcılık ifadesinin detayları da ortaya çıktı. Öztürk'ün savcılık tutanağına yansıyan ifadesinde ise şunları söylediği kaydedildi:

"Askeri darbeyi planlayıp yöneten kişi değilim. Bu darbeyi kimin planlayıp yönettiğini bilmem. İstanbul'da bir arkadaşımın kızının düğününe katılacaktım, gidemedim. Sabah İzmir'deydim noter işlerim vardı, bunu kanıtlayabilirim. Askeri uçakla Ankara'ya döndüm. Akıncı Üssü'nde torunlarımı sevmek istiyordum, bütün gün orada oyalandım. 

"Akıncı Üssü'nde iniş kalkışlar oluyordu. Televizyonda gelişmeleri izliyordum. Hava Kuvvetleri komutanı bana uçakların alçak geçiş yapmasına müdahale etmemi istedi. 5 dakika içerisinde üste bulunan Genelkurmay Başkanı'nın yanına gittim."

Anadolu Ajansı (AA) ise Öztürk'ün soruşturma kapsamında savcılığa verdiği ifadede "darbe" yapmak isteğiyle hareket ettiğini söylediğine yönelik bir haber geçti. Bir süre sonra AA, haberini değiştirerek Öztürk'ün iddiaları reddettiğini bildirdi.

64 yaşındaki Akın Öztürk'ün, darbenin başındaki isim olduğu ve darbenin gerçekleşmiş olması durumunda Genelkurmay Başkanı olacağı ifade ediliyordu.

Tutuklaması talep edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 26 asker tutuklandı.