Aysel ALP / Hürriyet

 

TBMM Başkanvekili Yakut, “Amerika’da katil olaydan sonra vurularak öldürülürken, biz on binlerce şehidimizin katilini idamdan kurtarıyoruz. İdam ın geri getirilme zamanı gelmedi mi?” diyor.

 

İlk olarak 6 Ağustos’ta ‘idamın geri getirilme zamanı gelmedi mi” diye soran Yakut, 22 Ağustos’ta “İhtilal yapan, onlarca genci idam ettiren, yüz binlerce insanı hapsettiren kişinin yüreği yetiyorsa yargı karşısına çıkmalıdır” diyordu.

 

23 Ağustos’ta ise “Santos İngiltere’de trafik kuralını ihlal ettiği için tutuklanmış, bizde terör örgütünün temsilcisi olduğunu söyleyenler serbest”  sözü dikkat çekiyordu. 

 

Sadık Yakut, 25 Ağustos tarihli twitlerinde ise yeni Anayasa çalışmaları sırasında hem ‘terör’le bağlantısı olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması hem de idamın geri gelmesinin tartışılması gerektiğini söyledi.

 

TOPLUM İDAM YASAĞININ KALKMASINI İSTİYORMUŞ

Twitter’daki bu sözleri üzerine aradığımız TBMM Başkanvekili Yakut’a ilk olarak, ‘siz idamın geri gelmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz’ sorusunu yönelttik. Gündemde Anayasa değişikliğinin olduğunu ve idamın yeniden gelmesi konusunun da bu çerçevede tartışılması gerektiğini belirten Yakut, ilk olarak “Tartışılsın, demek hemen getirilsin demek değildir. Toplumun isteği, talebi varsa getirilebilir, kaldı ki toplum buraya doğru kanalize olmuş durumda” yanıtını verdi.

 

“BENCE DE İDAM GERİ GELMELİ”

Peki ama ‘idamın geri getirilme zamanı gelmedi mi’, diye soruyorsunuz, kişisel olarak geri gelmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz sorumuza ise;  Yakut, “ Evet ben de de kişisel olarak idam yasağının kalkması gerektiği düşüncesine katılıyorum” karşılığını verdi.

 

BDP'Lİ SAKIK, TWITTER'DAN YANIT VERDİ

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Sadık Yakut'un 'İdam geri gelsin istiyorum' sözlerine Twitter'dan yanıt verdi.

 

Sakık, şunları yazdı:

 

İdam cezası bir insanlık suçudur, Bu suçu her kim savunuyorsa bu insanlık suçuna ortak olmaktadır

İdam cezasının yeniden getirilmesini savunan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un 2002 yılında idam cezasını kaldıran TBMM’nin, başkanlık koltuğunda bir saniye bile oturmaması gerekir.

 

TBMM oturumlarında ayrımcı,düşmanca tavırlar ve söylemler sergileyen Sadık Yakut dokunulmazlıkların kaldırılması ve idam cezasını savunarak ırkçı,ayrımcı yüzünü bir kez daha ortaya koymuş ve tarafsızlığını yitirmiştir.

 

TBMM Başkanvekilliği görevinden derhal istifa etmelidir

Zaten kendisinden demokrasi,barış,özgürlük gibi insanlık değerlerini savunması beklenemezdi.

 

İyi ki yeni Anayasa çalışmalarında bu zat yer almıyor, yer alsaydı Kenan Evren’e rahmet okuttururdu

AKP, Şahinler’in açıklamalarından sonra Sadık Yakut’un bu son çıkışıyla geçmişteki milliyetçi cephenin bugünkü temsilcisi olduğunu bir kez daha göstermiştir.