Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube, Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube ve TUHAD-FED Ankara Temsilciliği, 27 Mayıs Cuma günü Şırnak’ta gözaltına alındığından bu yana kendisinden 26 gündür haber alınamayan DBP İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini İçişleri Bakanlığı önünde sordu. 

Bakanlık önünde bir araya gelen insan hakkı savucuları ve hukukçular, "Hurşit Külter nerede?" yazılı pankart açtı.

Açıklama yapan İHD Ankara Şube Yöneticisi Sevinç Koçak, Külter'in akıbetine dair ipuçların bulunmasına rağmen devlet kurumlarının sadece "Bu isimde biri gözaltında değil" cevabı verdiğine dikkat çekti. 

‘SAĞ ALDINIZ SAĞ İSTİYORUZ’ 

"Bizler devletin bu tavrını 90'larda yaşanan faili meçhullerden çok iyi biliyoruz" diyen Sevinç Koçak, şunları aktardı: "BM Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalamayarak, hukuksuzluğun ve cezasızlığın teminatı olduğunu gösteren ve bu konuda gerekli hukuki düzenlenmeleri yapmayan devlet yetkilileri, insanlığa karşı suç olarak nitelenen zorla kaybedilmelerin baş sorumlusudur. Buradan Adalet Bakanı'na, İçişleri Bakanı'na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı'na, Şırnak Valisi'ne ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na bir kez daha soruyoruz; Hurşit Külter nerede? Sağ aldınız sağ istiyoruz!"

Kitle daha sonra üzerinden "Hurşit Külter nerede?" yazan dövizleri açarak, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı attı. 

İZMİR

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇGD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri de Hurşit Külter'in akıbetini İzmir Adliyesi önünde sordu. 

Dernek yöneticileri ve hukukçuların yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, “Hurşit Külter nerede?” yazılı pankart taşınarak, sık sık “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Hurşit Külter nerde” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan ÇHD İzmir Şube Sekreteri Erdoğan Akdoğdu, "İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin idari, savcılığın ise hukuki soruşturmayı derhal başlatmaları ve Hurşit Külter’in akıbetini aydınlatmaları şarttır” dedi.

Kaynak: DİHA