İstanbul Halkevleri, 26 Şubat günü Taksim’de “Hocalı Katliamını protesto etkinliği adı altında düzenlenen ırkçı gösteride faşist katillere övgüler düzen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu. İHD İstanbul Şubesi üyeleri de hem Şahin hakkında hem de mitingin tertip komitesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Ayhan Sefer Üstün ise savcıları göreve çağırırken bakan Şahin’in, gösterinin tamamında hakim olan ırkçı pankartları görmemiş olabileceğini iddia etti

 

İstanbul Halkevleri yöneticilerinden oluşan bir heyet, bugün (28 Şubat) İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin, Taksim’de 26 Şubat günü “Hocalı Katliamı protestosu” adı altında gerçekleştirilen, Ermeni halkının hedef alındığı, ırkçı ve şiddet çağrısı yapılan gösteride ırkçı sözler söylemişti..

 

OGÜN SAMAST VE ABDULLAH ÇATLI’YA ÖVGÜ
Sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde buluşan Halkevciler, “İdris Naim Şahin AKP faşizminin aynasıdır... Faşizme karşı yaşasın halkların kardeşliği” yazılı pankart açarak bir basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklamasını İstanbul Halkevi Başkanı Özge Ozan okudu. Ozan, “Hocalı Katliamını protesto” bahanesi ile düzenlenen mitingde Ermeni halkının hedef gösterildiğini, Ogün Samast ve Abdullah Çatlı gibi faşist katillere övgülerin düzüldüğünü belirtti. Ozan; finansman kaynağı açıklanmayan reklam kampanyalarının yanı sıra ülkenin dört bir yanından Taksim’e taşınan bindirilmiş kıtaların oluşturduğu mitingde, Şahin’in ırkçı hezeyanı körükleyen konuşmalar yaptığını söyledi.

 

Ozan açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“26 Şubat günü düzenlenen eylemin, aynı zamanda Türkiye halklarının Hrant Dink’in katledilmesi karşısında “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz” sloganlarıyla sokağa çıkıp sergilediği onurlu tutuma karşı da bir rövanş olarak örgütlendiği ortadadır. Hrant Dink davasını basit bir cinayet olarak kapatan, cinayetin sorumlularını tayin ettirip Vali, milletvekili, istihbarat müdürü yapan AKP’nin içişleri bakanı 26 Şubat’ta da yüzlerce beyaz bereliye “bu kan o günden beri yerde kalmamıştır, kalmayacaktır” diye seslenmiştir.

 

“Bugün Taksim yarın Erivan bir gece ansızın gelebiliriz”, “Türk’e kefen biçenin ölümü korkunç olur”, “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p.çsiniz” gibi dövizlerle toplanan binlerce kişi ırkçı faşist sloganlar atarken, İdris Naim Şahin’in sözleri de, AKP hükümetinin katliam ve suikast heveslilerine desteğini ortaya koymuştur.

 

Yaklaşık 150 kişilik bir grup ise Hrant Dink’in katili Ogün Samast gibi beyaz bereler takarak eyleme katılmış, Agos Gazetesi önüne yürümek istemiştir. Tam anlamıyla ırkçı ve şiddet çağrısı yapan bu gösteride İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Türklük ve intikamcılık vurgusuyla dolu konuşması yeni Samast’lara davet değil de nedir? Hrant Dink davasında “örgüt bulamayanlar” AKP’li bakanın katıldığı bu meydana iyi bakmalıdır.

 

Devletin emniyet gücünün bağlı olduğu bir bakanın Türkiye’de yaşayan diğer halkları hedef gösteren pankart ve sloganların olduğu bir ortamda kürsüye çıkarak milliyetçi ve ırkçı içerikli konuşmalar yapması, hem kendi yasalarına göre hem de insanlığa karşı bir suçtur.

 

19 Ocak 2007 tarihinde katledilen Hrant Dink’in ölümünde sorumluluğu olduğu Devlet Denetleme Kurulu raporu ile de açığa çıkan biçimde kamu görevlilerinin soruşturma izni verilmeyerek kollandığı herkesin bilgisi dahilindedir. Soruşturma izni vermeyen kurumun başında oturan bakanın Hrant Dink’in katillerini öven pankartların arasında konuşma yapması yeni katliamların gerçekleştirileceği yolu göstermektedir. “

 

Halkevi üyeleri, açıklamanın ardından İdris Naim Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu. Halkevciler, Şahin hakkında savcılık tarafından soruşturma açılarak kamu davası açılmasını talep etti.

 

İHD’DEN SUÇ DUYURUSU

Halkevcilerin açıklamasının ardından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri de adliye önünde eylem yaparak suç duyurusunda bulundu. İHD üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında 26 Şubat’taki miting sırasında atılan sloganları ve açılan pankartları protesto etti. İHD, mitingde “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz”, “Ermenisiniz, işgalcisiniz, katilsiniz” pankartlarının taşındığını, Hrant Dink’in katilleri lehine sloganlar atıldığını ve saldırgan sloganlar eşliğinde AGOS gazetesine doğru yürünmek istendiğini hatırlatarak, “Taksim’de toplu halde, İçişleri Bakanı’nın nezaretinde suç işlenmiştir” dedi. Açıklamanın ardından, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve miting tertip komitesi hakkında hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, müracaat savcılığına verildi.

 

ÜSTÜN: ‘IRKÇILIĞI HERKES GÖRMÜŞ, ŞAHİN GÖRMEMİŞ OLABİLİR’
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Ayhan Sefer Üstün de AKP’li bakan İdris Naim Şahin’in de ırkçı söylemlerle katkıda bulunduğu 26 Şubat’taki Hocalı Katliamı protestosunda yer alan ırkçı pankartlar ve atılan ırkçı sloganlarla ilgili savcıları göreve çağırdı.

 

Mitingde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de konuşma yaptığının hatırlatılması üzerine Üstün, “Her kişinin kendi kararıdır. O pankartları gördü mü görmedi mi bilmiyorum. O benim cevaplayabileceğim bir konu değil” dedi. Ancak, mitingin çağrısının yapıldığı, “Ermeni Yalanına sessiz kalma” yazılı afişler kentin dört bir yanında, Belediye’ye ait panolara asılabilmişti.

 

Sendika.Org