Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyal medya hesabında paylaştığı videoda geçen “I love PKK” yazısı nedeniyle yargılanan H.A.’yı “şiddete teşvik etmediği” gerekçesiyle beraat etti.

Sonya Bayık'ın dihaber'den aktardığına göre, Batman’da H.A. isimli bir yurttaşın 31 Ağustos 2012 tarihinde sosyal medya hesabından paylaştığı “Kerdoğan Kurdisch halay PKK” isimli bir videoda “Örgüt propagandası” yapıldığını iddia eden Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu yurttaş hakkında 5 yıl sonra dava açtı.

Videonun bir kesitinde geçen "I love PKK" yazısının “Örgüt propagandası” içerdiği gerekçesiyle açılan davada H.A. tutuksuz yargılanırken, davanın ikinci ve karar duruşması önceki gün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

ŞİDDETE TEŞVİK YOK’

Duruşma sonrası kararını açıklayan mahkeme heyeti, H.A. hakkında “şiddeti teşvik ve tahrik etmediği” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

“Eylemin şiddete çağıran, şiddeti teşvik ve tahrik eden, silahlı direnişe ya da isyana davet eden, insanda saldırgan duygular oluşturarak anlamsız bir nefretin oluşmasına zemin hazırlayan veyahut şiddet ortamını kışkırtan bir nefret söylemi özelliği bulunmadığı kabul edildiğinden, unsurları itibariyle oluşmayan suçtan sanığın CMK’nin 223/2-a maddesi uyarınca beraatine karar verilmiştir.”

Kararı değerlendiren sanık H. A.’nın avukatı Devran Yıldız, kararın ifade özgürlüğü açısından önemli olduğuna değinerek, kararın bu tür dosyalarda emsal teşkil ettiğini, ifade özgürlüğü açısından da önemli bir karar olduğunu iddia etti.