15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Valiliği yaptığı dönemde, yoksul çocuklar için gönderilen yarım milyonu, Fethullah Gülen'e bağlı dershanelere aktarmakla suçlanıyor.
 
Soruşturma dosyasına göre Mutlu’nun görevde olduğu dönemde valilik bünyesindeki Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 500 yoksul çocuğun eğitim masraflarını karşılamak için Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nca 500 bin lira ödenek çıkarıldığı belirtildi.
 
Hürriyet’in haberine göre, Projede görev alan emniyet içindeki Fethullah Gülen Grubu’na bağlı polis ve emniyet amirleri, yaklaşık maliyeti çıkarmayıp idari ve teknik şartname hazırlamadı.
 
Daha uygun teklif veren başka dershaneler olmasına rağmen ihale 425 bin lira bedelle ruhsatsız olan ve şartnameye uymayan Fethullah Gülen Grubu bünyesindeki Kardelen Pratik SBS dershanesine verildi.
 
Para, ihale dokümanı hazırlanmadan, maliyet çıkarılmadan, ilan işlemleri yapılmadan ve açık ihaleye çıkılmadan mevzuata aykırı biçimde doğrudan Gülen Grubu dershanesinin hesabına aktarıldı. Dönemin vali ve vali yardımcısı da bu duruma göz yumdu.”
 
Mutlu 15 Eylül 2014 valiler kararnamesiyle önce merkeze çekilmiş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından görevden uzaklaştırılmıştı.
26 Temmuz’da da darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.