Kobani Kriz Koordinasyonu, üç ayda Rojava'daki IŞİD saldırılarından Türkiye'ye kaçan 190 bin Kobanilinin sadece 10 binin AFAD çadırlarında kaldığını geri kalanına hükümetten hiçbir yardım ulaşmadığını belirtti.

Koordinasyon, 180 bin Kobanilinin ihtiyaçlarının Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyeler, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri, Rojava Yardımlaşma Derneği ile yerli ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ve halkın desteğiyle karşılandığını ifade etti.

bianet'te yer alan habere göre şu anda Kobani Kriz Koordinasyonu'na bağlı beş çadır kentte 11 bin kişi barınıyor. Ayrıca 10 bin kişi kapasiteli altıncı çadır kentin AFAD’ın kendi kuracağı 32 bin kişilik çadır kentin sürmekte olan inşaatı sebebiyle engellemelere maruz kaldığı belirtildi.

Suruç ilçe merkezi ile bağlı köylerinde bulunan yaklaşık 42 bin Kobanili Suruç Halkı'nın misafiri olarak evlerde barınıyor.

Urfa şehir merkezi ile Suruç dışındaki ilçelerde bulunan 69 bin 600 Rojavalı ve Suriye'nin diğer kentlerinden gelen sığınmacılara da koordinasyon tarafından düzenli olarak temel ihtiyaç malzemeleri gönderiliyor.

Diğer yandan Adıyaman'da 7500, Diyarbakır'da 11000, Malatya'da 3000, Batman'da 3000, Mardin'de 4000, Antep'te 4500, Antalya'da 1800, Hatay'da 1000 Kobanili evlerde barınıyor.

Koordinasyon açıklamasında AKP hükümetinin, uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi resmi makamlar tarafından önlerine çeşitli engeller de koyulduğu, tüm yardımların AKP Hükümeti tarafından kendi faaliyetleriymiş gibi yansıtılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AFAD, geri kalan 180.000 Kobanêli için bugüne kadar hiç bir yardım yapmadı. Yabancı devlet ve kurumlardan AFAD'ın aldığı yardımlar 180.000 Kobanê'li için asla kullanılmadı. AKP Hükümeti, hem bütçeden ayrılan yardım miktarını hem de yurtdışından AFAD'a aktarılan ayni ve nakdi yardımların detaylı listesini ve bu yardımların nerelerde kullanıldığını içeren istatistikleri kamuoyuyla derhal paylaşmalı.

Ayrıca, 180.000 Kobanêli sığınmacı için AFAD'ın neden hiçbir yardım gerçekleştirmediği konusunda bir izahatta bulunmalı. Diğer yandan tedavi ve ilaç ihtiyacı olan sığınmacılardan devletin yüzde 20 katkı payı alınması uygulamasına derhal son verilmeli. Zorunlu göç giderek daha kapsamlı bir yardım politikasının ve yeni projelerin hayata geçirilmesini acil kılıyor."