Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimat sonucunda KPSS'nin kaldırıldığı ileri sürüldü.

Dilek Kılıç'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre KPSS yerine tüm bakanlık ve devlet kurumları kendi ihtiyaçları için personel sınavı yapacak.

KPSS'nin kaldırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Kamu- Sen İstanbul İl Başkanı Hanifi Bostan: KPSS'nin kalkması doğru değildir. Bu sınav memur adayları sınava girsin ve yeterlilik gösterenler memur olabilsin diye yapılıyor.

Bu bir yarıştır. İçeriğinin değişmesi konuşulabilir ama kaldırılması söz konusu olamaz. En doğru ölçü budur. Başka türlü insanların performansını ölçemezsiniz. KPSS'nin kalkması demek hükümetin istediği kişilerin memur olması demektir.

Bu Anayasal düzene karşı gelmek demektir. Hükümet memur sistemini öngörmektedir. Bu da her türlü kaosa, haksızlığa , zulme sebep olur. Bunların olmasının önüne de geçemezsiniz.

Bu diktatörlükle yönetilen ülkelerde bile yapılmıyor. Torpil, adam kayırma, haksızlılar baş gösterecek. Hükümetin bile bile anayasaya, insan haklarına aykırı bu yeni düzenlemeyi getirmesine kesinlikle karşıyız ve engellenmesi için her türlü yasal yola başvuracağız. 

TÜM BAKANLIK VE KURUMLARA KENDİ İHTİYAÇLARINA GÖRE SINAV YAPMA HAKKI VERİLECEK

Takvim'in haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlık çalışmaları ve Meclis'e sevk edilmek üzere hazırlanan yasa taslakları hakkında bilgi verdi. Sunumdaki en önemli konulardan birini KPSS ile ilgili yapılan hazırlık oluşturdu. Mevcut sisteme göre, devlete alınacak personel ile ilgili ÖSYM tarafından belirli aralıklarla sınav yapılıyor. Atamalar bu sınavda en yüksek puanı alandan aşağıya doğru sıralanarak gerçekleştiriliyor.

Başbakan Erdoğan'ın isteği doğrultusunda başlayan çalışma kapsamında KPSS kaldırılacak. Bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarının ÖSYM tarafından yapılan tek bir sınav ile personel alması dönemi sona erecek. Yapılan çalışmaya göre; merkezi sınav sistemi yerine tüm bakanlık ve kurumlara kendi ihtiyaçlarına göre alacakları personel için sınav yapma hakkı verilecek. Üzerinde çalışılan sisteme göre, her kurum alacağı personel için kendi sınavını açıklayacak. Alınacak personel için duyuru yapılacak. Başvuranlar, kurumun ihtiyaç duyduğu kadroya uygun soruların yer aldığı yazılı sınava girecek. Gerek duyulursa sözlü sınav da söz konusu olacak.

Memur olarak göreve alınanların özlük hakları ve çalışma şekilleri ile ilgili de bazı düzenlemeler gündeme gelecek. Sınav kazanıp ataması yapılan bir kişi, atandığı yerde en az 3 yıl çalışmak zorunda olacak. Örneğin; Milli eğitim Bakanlığı'nın sınavı ve gerekli eğitim programlarından geçip öğretmen olarak Güneydoğu başta olmak üzere ülkenin herhangi bir yerine atanan kişi burada en az 3 yıl kalacak. Bu süreden önce tayin isteyemeyecek.