İdil'e bağlı Kozlu köyüne giden HDP'lilere Hür Dava Partisi (Hüda-Par) üyelerince yapılan uzun namlu silahlı saldırıda iki kişi yaralandı. İddiaya göre, saldırının ardından başlayan çatışmada 2 Hüda-Par üyesi hayatını kaybetti.

Dicle Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı köylerde seçim çalışmalarını sürdüren HDP’lilere Hüda-Par üyelerince silahlı saldırı gerçekleştirildi. İddiaya göre, seçim çalışmaları kapsamında ilçeye bağlı köylerde ziyaretler gerçekleştiren HDP konvoyu, Kozlu köyüne geldiğinde Hüda-Par mensubu kişilerin engeli ile karşılaştı.

HDP’lilere saldıran Hüda-Par üyelerine, konvoyda ve köyde bulunan yurttaşlar tepki gösterince, saldırganlar bu kez uzun namlulu silahlarla HDP’lileri hedef aldı. Saldırı sonucu en az 2 HDP’li yaralandı. Bir iddiaya göre ise olaylar, Hüda-Par’lıların köyde kadın ve erkeklerin bir arada halay çekmesini engellemek istemesi üzerine başladı.

HDP konvoyunun köyden ayrılmasının ardından bu kez köydeki HDP ve Hüda- Par taraftarları arasında çıkan kavga, silahlı çatışmaya dönüştü. Uzun namlulu silahın da kullanıldığı çatışmada Hüda- Par’lı gruptan 38 yaşında Abdülcelal Talayhan ile 34 yaşındaki Mehmet Şerif Şimşek ağır yaralandı. Talayhan ve Şimşek, ağır yaralı kaldırıldıkları Mardin’in Nusaybin Devlet Hastanesi’nde yaşamlarını yitirdi. Batman’daki Hüda-Par yetkilileri de BBC Türkçe’ye verdikleri bilgide 2 Hüda-Par’lının öldüğünü doğruladı.

BBC Türkçe’ye konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise “Biz de bilgi almaya çalışıyoruz. HDP konvoyu köyden geçerken bir saldırı olmuş. Köydeki HDP’lilerin evlerine saldırılar olmuş ardından da karşılıklı bir çatışma çıkmış” dedi.  

DİCLE: SEÇİM PROVOKASYONU

ANF yazarı ve gazeteci Amed Dicle İdil’de yaşananlara ilişkin yerel kaynaklardan elde ettikleri bilgileri Twitter hesabından paylaştı. Dicle’nin paylaşımları şöyle:

"İdîl’deki olaya ilişkin, yerel kaynakların verdiği bilgileri paylaşıyoruz; Kozlu köyünde HDP etkinlik düzenliyor. Etkinlik bitmek üzereyken Hüda-Par’lılar ‘kadın ve erkekler birlikte halay çekmesinler’ diye köylülerle tartışıyorlar. Köylüler de buna itiraz ediyor ve kavga çıkıyor. HDP taraftarı yaralı şu an, karakolda tutuluyor. 2 kişinin öldüğüne dair haber teyitli değil.

"Bu olayı HDP ve Hüda-Par kavgası olarak yansıtmak AKP’nin oyunu. Burada söz konusu olan Hüda-Par’lıların köylülere baskı kurmak istemesi.

"İdîl’deki olaya ilişkin birkaç bilgi daha; olayın olduğu köye, birkaç gündür Cizre ve başka merkezlerden yabancı kişiler götürülmüş. Hüda-Par’lılar muhtara ‘HDP’yi bu köye sokmayacağız’ diye dayatmalarda bulunmuşlar. Görülüyor ki günler öncesinden bir provokasyon hazırlanmış.

"İdîl’deki olayda iki kişinin kaldırıldıkları hastanede olduğu söyleniyor. Bu seçim öncesi beklenen bir provokasyondur. İdîl’deki olay, HDP’yi kavga ve şiddetin bir parçası olarak göstermek için kurgulanan bir provokasyondur" (Sendika.Org, zete.com)