Ümit Kıvanç, 19 Ocak 2012'de katledilişinin beşinci yılında yapılan "Büyük Yürüyüş"ün kısa belgeselini yaptı. "19 Ocak 2012 - Hrant için. Beşinci yıl. 40 bin insan" olarak adlandırdığı video, bir anlamda son günlerde "Hrant'ın Arkadaşları" etrafında yürütülen "garip" tartışmaya da yanıt.

 

Tıpkı Tamar Nalcı ve Rober Koptaş'ın Etyen Mahçupyan'a Agos gazetesinden verdikleri yanıt gibi...

 

Tamar Nalcı, Agos'taki yazısında şöyle diyor bu tartışmaya değin: "Medya, bu aralar başka önemli işlerle meşgul. Bunları sormak, Hrant Dink davasında bundan sonra neler yapılabilir diye konuşmak yerine (üstelik de Hrant'ın Arkadaşları bunla ilgili 31 Ocak'ta bir basın toplantısı düzenlemişken), Hrant'ın Arkadaşları'nın liberal mi, solcu mu, Fethullahçı mı olduğuna, "cinayet davasını Ergenekon'a bağlamaya çalışırken aslında cemaatin cinayetteki rolünü örtbas eden bir rol" mü üstlendiğine karar vermeye çalışılıyor."

 

Rober Koptaş ise şöyle yanıt verdi eleştirilere "Cinayetin ardından kendiliğinden oluşan sivil bir girişim olan Hrant'ın Arkadaşları, bugüne dek gerçek faillerin ortaya çıkması ve yargılanması için çalıştı. Bu amaçla kitlesel gösteriler ve basın açıklamaları organize ettiler. Cinayet davasının bütün duruşmalarına aktif katılım sağladılar ve kamuoyu gündeminde davayı canlı tuttular. Bunu yaparken, Hrant Dink'in siyasi görüşlerinden çok, onun Türkiye için bir "hakikat anlatıcısı" olduğu gerçeğini öne çıkardılar; devlet içinde bu cinayette rol alan kesimlerin cezasız kalmaması ve gerçeklerin bilinmesi için çaba gösterdiler. Onun katledilmesini, devlette ve toplumda derin kökleri bulunan Ermeni düşmanlığı çerçevesinde değerlendirdiler ve bunun bir son bulması gerektiğini vurguladılar. Bu amaçla yapılan eylemlerde, basılan dövizlerde, basın açıklamalarında, Etyen Mahçupyan'ın iddia ettiği gibi, Hrant Dink'i olduğundan farklı bir şekilde 'yeniden tanımlama' çabası içine girdiklerine ise tanık olmadık." (bianet)

Aşağıdan izleyebilirsiniz: