Ana davanın 7. duruşması öncesinde ‘Hrant’ın Arkadaşları’ Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Hayko Bağdat okudu. 

Açıklamada, kamu görevlileriyle ilgili hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı’na gönderilen iddianame hatırlatıldı, “o zamanki devlet yapısının tamamının cinayetin işleneceğini bildiğini ve “kıllarını bile kıpırdatmadığı" belirtildi.

Davanın henüz yeni başladığını söyleyen Bağdat, iddianamenin tüm kamu görevlilerini kapsamadığını ve daha da önemlisi Dink’i hedef haline getiren yapının henüz yargının alanına girmediğini ifade etti ve şunları söyledi: "Kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame, ürpertici gerçeği gözler önüne sermiştir. O zamanki devlet yapısının neredeyle tamamı bu cinayetin işleneceğini biliyordu, kıllarını kıpırdatmadılar. Dolayısıyla devlet, 8 yıl sonra dediğimiz yere gelmiştir. Elbette hiçbir şey tamamlanmış deği. Daha yolun başındayız. Hatta şunu söyleyebiliriz ki, dava daha yeni başlıyor. Evet bu iddianame cinayetle ilgili tüm kamu görevlilerini kapsamıyor. Ve daha önemlisi Hrant Dink'i hedef haline getiren, onu bu ülkede yaşayamaz hale getiren yapı da henüz yargının alanına girmiş değil. Ancak şurası bir gerçek ki, mahkeme tarafından kabul edilen son iddianame devletin bu cinayetteki rolünün açığa çıkması için önemli bir aşamadır, bir imkandır. Bu imkan sonuna kadar kullanılmalı, sorumlular yargı önünde hesap vermelidir."

“Ancak son iddianame devletin bu cinayetteki rolünün açığa çıkması için önemli bir aşamadır, imkandır. Bu imkan sonuna kadar kullanılmalı, sorumlular yargı önünde hesap vermeli. Devlet haysiyetli bir devlet olarak yoluna devam etmek istiyorsa bu cinayeti tüm yönleriyle açığa kavuşturmalı, cinayetteki rolüyle yüzleşmeli. Bu yapılmazsa yeni cinayetlerin önü açılacak. Aradan geçen zaman bu konuda biz ve bizim gibi düşünenlerine haklı olduğunu maalesef ortaya koydu. İçinde yaşadığımız karanlık dönem ve toprağa düşen canlar bunun en önemli ispatıdır.”

Bağdat, Tahir Elçi’nin de tıpkı Dink gibi barış için çırpınan bir güvercin olarak o karanlıktan yararlanan güçlerce öldürüldüğünü belirtti: "Tam da bugünlerde aynı Hrant Dink gibi barış için çırpınan bir güvercin, yani Tahir Elçi, o karanlıktan yararlanan güçlerce aramızdan alınmıştır. Hrant Dink cinayetinde tetiğin arkasında olanların yargı önüne çıkma aşamasına gelinmesi için 8 yıl bekledik. Tahir Elçi cinayetinde de aynı senaryonun yaşanmaması için buradan çağrıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu. (Agos)