Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak açılan davaya İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya Dink ailesi avukatları Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, İsmail Cem Halavurt, Emel Ataktürk, Sebu Aslangil, Esra Salamanlı, Melike  Polat katılırken, sanıklar duruşmaya gelmedi. 

TUBİTAK'TAN RAPOR GELDİ

Davada, Dink öldürüldüğü gün, Agos gazetesi çevresinde bulunan kamera kayıtlarında görünen bir kişinin, davada azmettirici olarak yargılanan Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal olup olmadığı tespit edilmeye çalışıyor. Mahkeme, daha önce görüntüleri inceleme yapılması için TUBİTAK’a göndermişti. TUBİTAK mahkemeye gönderdiği yanıtta, görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığı konusunda tespit yapamayacağını belirtti. Ancak TUBİTAK mahkemeye görüntüleri iyileştirerek gönderdi.

AHMET İSKENDER BELÇİKA'DA

Yargıtay tarafından davanın bozulmasının ardından duruşmalara gelmeyen sanık Ahmet İskender hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Mahkemeye, Ahmet İskender’in Belçika’da bir adreste ikamet ettiğine dair yazı geldi.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLMELİDİR
Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, kamu görevlileriyle ilgili olarak açılan davanın, devam eden ana davayla birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamu görevlileriyle ilgili yürütülen soruşturma dışında, Dink cinayetindeki örgütü açığa çıkartmak için devam eden bir soruşturma daha olduğunu söyleyen Bakırcıoğlu, devam eden soruşturmanın da yargılamayla bütünlük içinde olduğunu belirtti. Bakırcıoğlu, Yargıtay’ın kamu görevlileriyle ilgili davanın hangi mahkemede görüleceğine dair kararının beklenmesini ve örgüt soruşturmasının hangi aşamada olduğunun Savcılık’a sorulmasını talep etti.

Bakırcıoğlu, olay gününe ait görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığının tespiti için görüntülerin Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini ve mahkemeye, duruşmalara katılmak için dilekçe veren Ogün Samast’ın da duruşmalara getirilmesini istedi.  

MAHKEME YARGITAY'I BEKLİYOR

Mahkeme heyeti,  olay gününe ait görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığının tespiti için görüntülerin Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar verdi.

Ogün Samast’ın İstanbul’daki cezaevlerine nakledilmesi talebini reddeden mahkeme,  Samast’ın  katılmak istemesi halinde, bir sonraki duruşmaya, bulunduğu cezaevinden getirilmesine karar vedi. Mahkeme, kamu görevlileriyle ilgili açılan davanın hangi mahkeme tarafından görüleceğine dair Yargıtay’ın vereceği karar da bekleyecek.

Mahkeme ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen örgüt soruşturmasının geldiği aşamaya ilişkin Savcılıktan bilgi istedi.

Tutuksuz yargılanan Erhan Tuncel’in yurt dışı yasağını devamına karar veren mahkeme Ahmet İskender’in Belçika’da bulunabilme ihtimaline karşı, gerekli evrakların Belçika Krallığı diline çevrilmesine karar verdi.

Mahkeme bir sonraki duruşmayı 4 Mart 2016 tarihine erteledi. (Agos)