Dersim'in Hozat ilçesinde fişlemelerle ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan "Tunceli İli Hozat İlçesindeki Fişleme İddialarının Araştırılmasına İlişkin Kurulan Alt Komisyon", dönemin Tunceli İl Jandarma Komutanı emekli Albay Namık Dursun'u dinledi.

'...SİZİ İMHA EDERİM' SÖZLERİ HATIRLATILDI

Toplantıda, Dursun'a 10 Kasım 2004'te Köylere Hizmet Götürme Birliği faaliyetlerine ilişkin bir toplantıda muhtarlara hitaben "Ben valiyi temsilen geldim. Bundan böyle akrabası ve kardeşi dağda olan bir aile varsa derhal gitsin mühürleri bıraksın. 1.5 ay size süre tanıyoruz. Bize bilgi vermediğiniz takdirde ne edeceğiz siz düşünün. Dağdakilerle işbirliği sürerse Elazığ hattını keserim, Elazığ'a bırakmam sizi. Tunceli Erzincan bölgesini de abluka içine alırım ve sizi burada imha ederim" şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

Dursun, böyle bir toplantı yaptıklarını ancak kendisinin söz konusu ifadeleri kullanmadığını iddia etti.

FİŞLEME YAPILIP YAPILMADIĞI SORULDU

Dursun'a, İl Jandarma Komutanı olduğu dönemde bilgisi ya da talimatı dahilinde fişleme yapılıp yapılmadığı da soruldu.

Türk Ceza Kanunu'nda 1 Nisan 2005'ten itibaren kişisel kayıtların veri altında toplanmasının yasaklandığını belirten Dursun, şöyle devam etti: "Bununla ilgili zaten o dönemde Jandarma Genel Komutanlığı'nın yazılı bir emri vardı. Bu emir çerçevesinde bütün tutulan fişler ortadan kaldırıldı. Bir tek bilgi toplama işlem merkezince yasal olarak tutulan fişler kaldı. Bunun dışında Jandarma'nın benim dönemimde herhangi bir gayrı yasal fiş toplaması ve kaydetmesi mümkün değil. Çünkü bu konuda defalarca personelimi uyardığımı çok iyi biliyorum. Kriminal sonuçlardan da bir şey çıkacağını düşünmüyorum."

"BEN ONU FİŞ OLARAK GÖRMEDİM, O KANIMCA BİLGİ NOTUDUR"

Medyaya yansıyan biyografik bilgi fişlerinin yasal olduğunu düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Dursun, "Ben onu fiş olarak görmedim, o kanımca bilgi notudur. Ama fiş olarak da adlandırılabilir, ama yine de gayrı yasaldır" karşılığını verdi.

TCK'daki değişiklikle 2005'e kadar tutulan kayıtların daha sonra ne şekilde ortadan kaldırıldığının sorulması üzerine Dursun, "Bilgi fişleri dediğiniz, insanlarla ilgili bilgi kayıtları tutulabilirdi ama TCK'daki değişiklikten sonra bunlar tamamen kaldırıldı" dedi.

Dursun, "Bu bizce bir fiş değil bilgi notudur" dedi, toplanan bu bilgilerin dijital ya da fiziki ortamda kopyanma ihtimaline ilişkin bir soruya ise "personel, özellikle meraklı personel, bu tür şeyleri bazen manuel bazen dijital ortamda tutmuş olabilir. Biz bilgisayarlarda o dönem yaptığımız incelemelerde bunlarla ilgili herhangi bir dosya kaydını tespit etmedik" yanıtını verdi.