Hopa'da geçtiğimiz Cumartesi günü dışarıdan ilçeye gelen 20-30 kişilik ülkücü grubun, parkta oturan üniversiteli gençlere saldırmasıyla başlayan olaylar bugün de devam etti. Saldırı mağduru 12 kişi gözaltına alındı.

ARTVİN- Çoruh Üniversitesi'ne bağlı Hopa Meslek Yüksek Okulu'nda bugün ülkücüler yine solcu öğrencilere saldırdı. Ardından kampusa giren polis, 12 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Yaralanan 2 öğrenci ise Rize Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Hopa’da 5 gün önce çoğunluğu Hopa Meslek Yüksek Okulu’nda okuyan öğrencilerden oluşan bir grup, Hakkari Çukurca’da ölen askerler için yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında gruptaki bazı öğrenciler ile belediye parkında oturan sol görüşlü öğrenciler arasında tartışma yaşandı. Bu sabah iki grubun yine kavga edeceği yönünde ihbar alan polis, Meslek Yüksek Okulu’nda güvenlik önlemi aldı.

İddiaya göre bu sırada polisle sol görüşlü öğrenciler ve onlara destek vermek amacıyla okula gelen bazı kişiler arasında arbede yaşandı. Polis 12 kişiyi gözaltına aldı. Bu arada gözaltına alınan öğrencilerden Atakan Aslıbay’ın polisin müdahalesi sonucu yaralandığı ve Hopa Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü belirtildi.

KARAKOL ÖNÜNDE DE SALDIRI

Arkadaşlarının durumunu öğrenmek için karakol önüne giden demokratik kitle örgütü temsilcileriyle öğrenciler, bir kez daha gazbombalı ve joplu saldırıya maruz kaldı. Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş'ın ağır yaralandığı, ÖDP Parti Meclisi üyesi Yusuf Aslan'ın parmağının kırıldığı öğrenildi.

‘HOPA’DA AÇIK BİR POLİS TERÖRÜ VAR’

Hopa Halkevi temsilcisi Kamil Ustabaş, öğrenci ve diğer arkadaşlarının polis tarafından gözaltına alındığını belirterek, durumu öğrenmek için gittikleri Emniyet Müdürlüğü’nde sert bir tutumla karşılaştıklarını söyledi. Ustabaş şöyle dedi:

"Birilerinin Hopa halkından intikam almak istediği açık. Bize, ’Derelerinize. toprağınıza sahip çıkmayın’ diyorlar. Biz dün olduğu gibi bugün de, tüm baskı ve işkencelere rağmen derelerimizi toprağımızı savunmaya devam edeceğiz. Hopa’da açık bir polis terörü var. Bunun böyle olduğunu kimsenin inkar etmesi mümkün değil. Daha dün en demokratik eylemimizi provoke eden polis, hiç yokken gaz bombası atarak bizleri bir tezgâhın içine çekmeye çalıştı. Ama bunların oyununa gelmeyeceğiz. Buradan yetkililere tekrar sesleniyoruz. Baskılarla tehditlerle, gözaltılarla bizleri yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın."

EĞİTİM-SEN'DEN SALDIRIYA TEPKİ

Gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Eğitim-Sen Hopa Temsilciliği, dün de duruşma için bekleyenlerin polis saldırısına maruz kaldığını hatırlattı, "Tüm bu olayların sorumlusu Artvin Emniyet müdürü ile Hopa emniyet müdürlüğünün taraf davranıp, sorumsuzca yanaşımından kaynaklanmaktadır. Amaçları 31 mayıs olayları ile başlayan ve kamuoyunda taraf bulan Hopa halkının derelerine ve çayına sahip çıkma bilincini provakatif bir şekilde engellemeye çalışmalarıdır" dedi.

Öğrencilerinin yanında olduklarını duyuran Eğitim-Sen Hopa Temsilciliği açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Eğitim-sen olarak okulda öğrencilerimize öğretmekle sorumlu olduğumuz temel hak ve özgürlükleri ve demokrasi bilincini her alanda haksızlık yapanlara karşı haklı olanların yanında durarak göstermeye devam edeceğiz. Hopa demokrasi mücadelesinde tarih yaratmış ve tarih yaratmaya devam edecektir ve bu tarihin gelişiminde Eğitim-sen olarak onurlu duruşumuzu tereddüt etmeden göstereceğiz." (ETHA / FOCUS HABER)