Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs günü Hopa'da gerçekleştirdiği seçim mitingini protesto ettikleri için tutuklanan 15 kişiden 5'i tahliye edildi. Yaklaşık 5 aylık tutukluluğun ardından ilk kez hakim karşısına çıkan Şafak Ustabaş, İdris Akbıyık, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz ve Şaban Kotil hakkında, bugün görülen davada tutuksuz yargılama kararı verildi. Halen tutuklu bulunan 10 kişi hakkında ise henüz iddianame dahi hazırlanmadı.

Başbakan Erdoğan'ın seçim mitingini protesto ettikleri için gözaltına alınan 36 kişiden 15'i ilk olarak Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmış, dosya daha sonra Hopa Savcılığı'na gönderilmişti.

Terörle Mücadele Yasası kapsamında, “örgüt üyesi iddiasıyla” başlatılan soruşturma, “2911 Sayılı Yasaya muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar vermek" iddiasıyla devam ettirildi.

Hopa Savcılığı 15'i tutuklu 36 kişi hakkındaki dosyayı, bölerek dava açtı. İlk olarak tutuklu 5 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin ardından ilk duruşma bugün görüldü. 5 ayın ardından görülen ilk duruşmada, halen Arhavi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şafak Ustabaş, İdris Akbıyuk, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz ve Şaban Kotil tahliye edildi.

Dava kapsamında iddianameleri dahi hazırlanmayan 10 kişi halen tutuklu bulunuyor.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklular, asıl sorgulanması gerekenin polisin uyguladığı orantısız güç olduğunu belirtti.

Dava ile ilgili ETHA'ya bilgi veren Hopa Davası Avukatları'ndan Can Tombul, iddianamede yer alan “mala zarar verme” suçuna ilişkin herhangi bir delil bulunmadığına dikkat çekti.

Avukatların davanın bölünmesine itiraz ettiklerini söyleyen avukat Tombul, bugün verilen kararı emsal göstererek, yarın yazılı olarak diğer tutuklularında serbest bırakılmasını talep edeceklerini söyledi. Tombul şunları ifade etti: “Biz davanın sadece 5 kişiye açılmasını doğru bulmadığımızı söyledik. Yani esasında savcılığın şu aşamada davayı ilerletecek bir işlem yapmadığı da ortada. Tüm deliller toplanmış başka yapacağı bir şey de yok. 5 aylık tutukluluğu da düşündüğümüzde diğer Hopa tutuklularının da serbest bırakılması gerektiğini söyledik. Aynı eylemden tutuklanan herkesin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bugün verilen kararı emsal göstererek, bunu yarın yazılı şekilde de talep edeceğiz.” (ETHA)