Hollanda'da sert mülteci politikası devam ederken, Karabulut ailesi sınırdışı edilmek üzere biri 1,5 yaşında diğeri 6 yaşındaki iki çocuğuyla birlikte cezaevinde tutuluyor. Sınırdışı kararına tepki gösteren baba Ali Karabulut cezaevinde ölüm orucuna başladı. Kamuoyu ise Karabulut ailesinin serbest bırakılması ve iltica hakkının tanınmasını istiyor.

16 KASIM'DA SINIRDIŞI EDİLECEKLER

Yeni Özgür Politika’dan Birgül Roava’nın haberine göre 4 yıl süren siyasi mültecilik prosedürü sona erdiği iddiasıyla 10 Kasım'da Soesterberg'te bulunan bir cezaevine konulan Karabulut ailesi, 16 Kasım Pazar günü sınırdışı edilmek üzere KLM Havayolu şirketiyle Amsterdam Schiphol Havaalanı'ndan, İstanbul Atatürk Havaalanı'na gitmek üzere 11:30'a uçak bileti alındığı öğrenildi.

1,5 YAŞINDAKİ ERNESTO BÖBREK HASTASI

Ali ve Leyla Karabulut çiftinin Defne Naz (6 yaşında) ve Ernesto Serdar (1,5 yaşında) isimli çocukları var. Cezaevinde tutulan çocuklardan Ernesto'nun böbrek hastası olduğu ve anne Leyla Karabulut'un da Türkiye'de yaşadıklarından ötürü travma tedavisinin sürdüğü belirtiliyor.

AİHM KARARLARINA UYULMUYOR

İki çocuğun sınırdışı cezaevilerinde tutulması uluslararası anlaşmalara göre aykırı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa İnsan Halkları Mahkemesi'nin bir çok defa çocukların cezaevinde tutulamayacağını belirten beyanları olmuştu.

TÜRKİYE'DE HAPİS YATTILAR

Türkiye'de siyasi nedenlerden dolayı 10 yıl kadar cezaevinde kalan Ali ve Leyla Karabulut'un, Türkiye'de şu anda aranılır durumda olmadığı iddiası ile prosedürlerine son verildiği belirtilirken mülteci çiftin ise siyasi geçmişlerinden dolayı ülkelerinde baskı altında olduklarını ifade ettikleri öğrenildi.

ABİSİNİ ÖLÜM ORUCUNDA KAYBETTİ

16 Kasım'da sınırdışı edilmek istenen mülteciler, cezaevinden kamuoyuna bir mektup yazarak Ali Karabulut'un ölüm orucuna başladığını açıkladı. Mektuba göre Ali Karabulut ne su ne de şeker alıyor.

Ali Karabulut'un abisi Serdar Karabulut da Türkiye'de tutukluyken ölüm orucunda yaşamını yitirmişti.