Hollanda, Türkiye'deki seçimler öncesi, "HDP'ye oy verilmemesi" çağrısıyla gündeme gelen Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz'ün görevden uzaklaştırılmasını istiyor.

AKP yanlısı görüşleriyle bilinen Akgündüz, HDP'ye verirlecek oyların "eşcinsellere, Ermenilere, din düşmanlarına" destek olacağı açıklaması yapmıştı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan Lahey'in haberine göre, Hollanda Eğitim Bakanı Jet Bussemaker, Akgündüz'ün, "pılısını pırtısını toplayıp gitmesini" istedi. Bakan, Akgündüz'ün kovulması için ısrarcı olacağını açıkladı.

GEZİ İÇİN DE "DİNSİZLERİN, ERMENİLERİN İŞİ" DEMİŞTİ

Akgündüz, daha önce de Gezi protestoların ilişkin görüşleri nedeniyle tartışma konusu olmuştu. Gezi'ye ilişkin, "dinsizlerin, Ermenilerin, Alevilerin işi" açıklaması, Hollanda Parlamentosu'nun tepkisine neden olmuştu.

OKUL HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Muhalefet IUR'nin derhal kapatılmasını istemiş, Eğitim Bakanlığı da okul hakkında üç ayrı soruşturma başlatmıştı.

"HDP'YE OY VERMEYİN" ÇAĞRISI

IUR Rektörü Akgündüz soruşturmalar sürerken, bu kez de Facebook hesabından Türkiye'deki seçimlere ilişkin bir çağrı yaptı.

Akgündüz, "HDP'ye oy vermek isteyen Müslüman kardeşlerime!" diye başlayan çağrıda, şöyle seslendi:

"Verdiğiniz oyla, gaylere (eşcinsellere), Ermenilere, dini değerleri yok etmek isteyenlere, ırkçılara, teröristlere, Amerika ve Avrupa'da Türkiye'ye düşman olan basın organlarına destek olacağınızı tekrar düşününüz..."

Akgündüz, seçimler için, "Türkiye'yi Mısır gibi yapmak isteyenlerin planladıkları ikinci bir Gezi olayı" değerlendirmesini de yaptı.

BASKI YAPILACAK

Hollanda basınına yansıyan bu çağrı, Hollanda Hükümeti'nin tepkisine neden oldu.

Eğitim Bakanı Jet Bussemaker, Akgündüz'ün, "pılısını pırtısını toplayıp gitmesini" istedi. Hollandalı Bakan, kısa sürede IUR Danışma Kurulu'nu toplayıp Akgündüz'ü kovmaları için ısrarcı olacağını açıkladı.

Bakanlık daha önce Akgündüz'den Batı karşıtı açıklamalarına mesafe koymasını istemişti.

Bussemaker'a göre artık bu da yeterli olmayacak. Üniversite rektörlüğünün örnek bir makam olduğunu belirten Hollandalı bakan, bu mevkideki bir kişinin sosyal medyada herşeyi söyleyemeyeceğini düşünüyor.

Rotterdam İslam Üniversitesi özel yüksek okul statüsünde olduğu için rektöre yöneli doğrudan yaptırım sınırlı.

Bu nedenle Hollanda Hükümeti, IUR yönetimini toplantıya çağırarak, Akgündüz'ün görevine son verilmesi için baskı yapacak.

Hollanda Hükümeti, imamların ülkesinde yetiştirilmesi amacıyla 2010 yılında IUR'nin denkliğini tanımıştı.