Yasanın 31 Aralık’ta yürürlüğe girmesiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi 10, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 8, Adana Ağır Ceza Mahkemesi ise bir Hizbullah üyesini tutukluluk süreleri 10 yılı geçtiği için serbest bıraktı.

Aralarında askeri kanat sorumluları Hacı İnan, Cemal Tutar ve Edip Gümüş gibi yöneticilerin bulunduğu 19 sanığa yurtdışı yasağı konuldu ve her gün bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza şartı getirildi.

Fakat tahliyelerin üzerinden iki haftaya yakın süre geçmesine rağmen Hizbullah terör örgütü sanıklarının karakola gidip imza atmadıkları ortaya çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin serbest bıraktığı Hacı İnan, Mehmet Varol, İlyas Kurtulman, Sinan Aykut ile Diyarbakır’da serbest bırakılan Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balcı, Abdülkerim Kaya, Mustafa İpek ve Şeyhmus Kinay, serbest kaldıktan sonra karakolun hiç gitmediler. Üstelik sanıklardan Gümüş’ün, ikamet yeri olarak kızının adresini gösterdiği ancak oraya hapisten çıktığından beri uğramadığı belirlendi.

TUTUKLAMA KARARI VERECEK MERCİ ARANDI
Bunun üzerine Diyarbakır’da imza vermediği tespit edilen 6 sanıkla ilgili hazırlanan tutanaklar, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Başsavcılığın, adli kontrol yükümlülüklerine uymayan sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmesinin tahliyeye karar veren mercinin yetkisinde olduğu görüşüyle tutanakları Yargıtay’a gönderdikleri ifade edildi.

Savcılık yetkilileri de sanıklar hakkında imza atmadıkları için tutuklama kararı verilip verilmeyeceğinin Yargıtay tarafından değerlendirileceğini ifade etti.

Buna rağmen Yargıtay Başkanı Gerçeker, gazetecilerin tahliye edilen Hizbullah üyelerinin bazılarının adli makamlara imza vermediklerinin belirtilmelerine karşılık “Orada belli bir yasal süreç var. Usul Yasası uyarınca belli bir süreç uygulanıyor. Yargıtayın tahliye kararı verme yetkisi var, ama bundan sonra yeniden tutuklama yetkisi yok. O yerel mahkemenin, ancak uygulayabileceği bir tedbir” dedi.

TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI
Vatan gazetesinin haberine göre 9. Ceza Dairesi Başkan Vekili Ekrem Ertuğrul ise Diyarbakır Başsavcılığı’nın gönderdiği tutanakların dün akşam itibariyle gelmediğini belirterek “Geldiğinde değerlendiririz” demekle yetindi.

Bugün Hizbullah üyelerinin imza atmadıklarına dair hazırlanan ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca önceki gün gönderilen tutanakla ilgili Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararını açıkladı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince yakalama kararının çıkarılması üzerine polis kişilerin adreslerine baskın düzenledi. Yapılan aramalarda şahıslardan hiçbiri bulunamadı.

Yasada, “Adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir” hükmü yer alıyor.

Maddede yetkili yargı merci denilmesi ve temyiz aşamasında bulunan bir dosyaya ilişkin açık bir hüküm olmaması nedeniyle, adli kontrol kararını veren yargı mercinin tutuklama kararını da vermesi gerektiği şeklinde yorumlanıyor.

CMK’nın 110. maddesinde de adli kontrol kararının savcılıklar ve mahkemeler dışında “gerekli görüldüğünde, görevli ve yetkili diğer yargı mercileri tarafından da, kovuşturma evresinin her aşamasında uygulanacağı” hükmü yer alıyor...

‘MEZARLIK ZİYARETİNDELER’
Hizbullah sanıklarının imza vermeye gitmemesi ve belirtilen adreslerde bulunmaması tartışmalara yol açtı. Bazı kişiler Hizbullah sanıklarının yurt dışına kaçtıklarını iddia ederken, sanık avukatları ise sanıkların 10 yıldır cezaevinde tutuklu bulunduklarını hatırlatarak, bu süre içerisinde vefat eden arkadaşlarının mezarlarına taziye ziyaretlerinde bulunduklarını öne sürdü.

Sanıkların avukatlığını yapan Mustazaf-Der Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, “Nerede olduklarını biz de bilmiyoruz. İki gün evlerinde kaldıktan sonra eşlerine ve akrabalarına ‘Bizim yerine getirmemiz gereken görevler var. Hayatlarını kaybeden arkadaşlarımızın mezarlarını ziyaret edip Fatiha okuyacağız. 1 hafta 10 gün bizden haber alamayacaksınız. Daha sonra döneriz’ demişler. Bu konuşmadan sonra kimse haber alamadı. Aileleri bile bizi arayıp soruyor. Bazıları Beykoz’daki baskıda öldürülen liderleri Hüseyin Velioğlu’nun Batman’daki mezarına gitmişti” dedi.

DAVA 26 OCAK’TA
Avukat Hüseyin Yılmaz, sanıkların cezaları onandığı takdirde dönmeyeceklerini de söyledi; “26 Ocak’ta Yargıtay’da görülecek duruşmada karar belli olacak. Bu duruşmada cezaları onaylanıp yeniden tutuklanabilirler veya karar bozulabilir. Ben onların ayın 26’sına kadar ortalarda olmayacaklarını düşünüyorum.

Eğer ceza bozulursa dönebilirler ama ceza onaylanırsa geri döneceklerini sanmıyorum. Mantıklı olarak baktığımız zaman 10 yıllarını ceza evinde geçirdiler. Müebbet hapis cezası alırlarsa hayatları cezaevinde sona erecek. Hiçbir insanın, bu şartlar altında kendisinin gidip teslim olacağını sanmıyorum.”

ntvmsnbc