Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

Hırvatistan, ölüm oruçlarından kaynaklı Wernicke Korsakof hastası olan politik mülteci Vicdan Şahin Özerdem’i Türkiye’ye iade etme kararı aldı.

Uzun süredir Almanya’da politik mülteci olarak yaşamını sürdüren Vicdan Şahin Özerdem 25 Temmuz 2012 tarihinde ailesi ile gittiği Hırvatistan tatilinde Hırvat polisleri tarafından bir İnterpol Tutuklama kararı bulunduğu gerekçesiyle yedi yaşındaki oğlunun gözleri önünde tutuklandı.

31 Ağustos 2012 tarihinde Türkiye tarafından iadesi istendi. Dubrovnik yerel mahkemesi de iadenin önünde engel yoktur kararına vardı. Vicdan’a Özgürlük Komitesi ise “iadenin önündeki engel Vicdan’ın sağlığı ve hayatı” diyerek bir kampanya başlattı.

VİCDAN ALMANYA’DA OTURUM HAKKINA SAHİP

1970 İstanbul doğumlu Vicdan Şahin Özerdem 8 senedir eşi ve oğlu (7) ile beraber Almanya’nın Mainz şehrinde yaşamaktaydı.

Vicdan, Türkiye’de Üniversite yıllarında bir sol gazetedeki çalışmalarından dolayı yargılanmış ve en son Uşak Cezaevi’nde 10 yıl tutuklu kalmıştı.

Vicdan, 2000 yılının Aralık ayında “hayata dönüş” adı altında aynı gece Türkiye çapında 20 cezaevine yapılan ve çok sayıda tutuklunun ölümüne ve sakat kalmasına neden olan operasyon esnasında, açlık grevinin 186. gününde ağır derecede yanıklarla “kurtarılmıştı”.

Vicdan, operasyon sonrası 3 gün komada kaldıktan sonra kendisine zorla uygulanan tıbbi tedavi nedeniyle ağır kalıcı hasarlar almıştı. Daha sonra bu sağlık sorunları nedeniyle verilen Adli Tıp raporuna dayanarak tedavi olmak üzere serbest bırakıldı.

Ardından tedavisini sürdürmek üzere Almanya’ya gelen Vicdan, aynı durumda olan diğer politik tutukluların tekrar tutuklanıp cezaevine atılmaları üzerine, Almanya’da siyasi iltica başvurusunda bulundu ve bu talebi kabul edildi. Vicdan Şahin Özerdem şu an Almanya’da oturum hakkına sahip.

Vicdan, tutukluluk sürecinde yaşadığı işkence, açlık grevi ve ardından uğradığı saldırılardan dolayı tedavisi olmayan, ömür boyu sürecek Wernicke-Korsakow-Sendromu hastası. Bilirkişi raporuna göre geçmişini hatırlatacak uygulamalara maruz kaldığında ağır depresyon ve intihar tehlikesiyle karşı karşıya.

Vicdan, Hırvatistan’ın Dubrovnik cezaevinde geçirdiği sinir krizinin ardından, Zagreb’teki cezaevi hastanesinde gözetim altında tutuluyor. Sağlık durumu endişe verici. Son bilgilere göre zorlukla konuşabiliyor, yürüyemiyor. Vicdanın bu şartlarda daha fazla tutuklu kalması hayati tehlike arz ediyor.

VİCDAN ŞAHİN ÖZERDEM’E ÖZGÜRLÜK!

Vicdan’a Özgürlük Komitesi, Hırvatistan devletinin ilgili makamlarını protesto ediyor ve Vicdan Şahin Özerdem'in derhal serbest bırakılmasını talep ediyor. Ayrıca Almanya devletinin özellikle de dışişleri makamının, Vicdan'ın serbest bırakılması ve tekrar Almanya’ya ailesinin ve arkadaşlarının yanına dönebilmesi için, harekete geçmesini talep ediyor.

Vicdan’a Özgürlük Komitesi, tüm duyarlı kurum ve bireyleri, insan hakları aktivistleri ve kuruluşlarını Vicdan Şahin Özerdem ile dayanışmaya çağırıyor.

Vicdan’a Özgürlük Komitesi, Vicdan’ın özgürlüğüne kavuşması için pratik bir çalışma içerisine girmeyi insani sorumluluk gereği acil bir gereksinim olarak görüyor ve herkesten destek bekliyor.

Destek mesajları için: [email protected]

Komitee “Freiheit für Vicdan

http://freevicdan.com