Trabzon Çaykara ilçesindeki Karaçam köyünde yaşayan üç kişi, araçlarına Derebaşı hidroelektrik santral (HES) inşaatının güvenlik görevlileri tarafından ateş edildiği için şikayette bulundu.

bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, 36 HES projesi bulunan Solaklı Vadisi'nde iki yıldır, köylüler ile güvenlik görevlileri ve jandarmalar arasında gerginlik yaşanıyor. Son olarak temmuz ayında 70 köylü "kimlik tespiti" gerekçesiyle bir geceyi karakolda geçirmek zorunda kalmıştı. Köylülerden birçoğu hakkında şirketler tarafından yapılan suç duyuruları mevcut.

"MERMİ ARACIMIZIN CAMINI PATLATTI"

bianet'e konuşan Fevzi Bal, dün akşam yaşadıkları saldırıyı şöyle anlattı:

"Karaçam köyünün 10 kilometre ötesindeki Derebaşı HES inşaatının olduğu bölgede yazın kullandığımız yaylalarımız var. Kışın da evimizi, işletmelerimi kontrol etmek için oraya arası gideriz. Bu sefer de gittik; güvenlik görevlilerinden başka kimse yoktu. Onlarla hiçbir iletişimimiz olmadı.

"EVİMİZE GİDEMEZ OLDUK"

"Tam dönüş yolunda aracımız ikinci virajı dönerken arkamızdan birkaç kez ateş edildi. Önce havaya ateş ediyorlar sandık, ancak mermilerden biri aracımızın arka camını patlattı.

"Karakola şikayet ettik; normalde inşaat şirketleri çağırdığında yarım saatte gelen jandarmalar tam 2,5 saat sonra geldi. Bu olay resmen 'insan öldürmeye teşebbüs'tür. Artık kendi köyümüzde gezemez, evimize gidemez hale geldik."

"ŞİRKET, KÖYLÜ KARŞI KARŞIYA, DEVLET SEYİRCİ"

Karaçam sakinlerinden Murat Sarı, "bölgede herkes diken üstünde, ne zaman bir olay çıkacak diye bekliyor" dedi.

"Mücadelenin öncülerinden olduğum için hiçbir delil olmamasına rağmen 35 gün cezaevinde kaldım. Burada köylüler ile inşaat şirketleri karşı karşıya bırakıldı, devlet seyirci. Şirketler şikayette bulunduğunda 100 jandarma zırhlı araçlarla köyü basıyor; ancak köylüye silahlı saldırı olduğunda kimse ilgilenmiyor. Dört aydır başımıza bir şey gelmesin diye köydeki evime gidemiyorum. Özgürlüğümüzü elimizden aldılar; amaçları bu bölge halkını buradan göç ettirmek."

Köknar Karaçam Köylüleri, köylülerin ve tüm canlıların yaşam alanlarını ellerinden alan, doğayı ve ekolojik sistemi tahrip eden, yatağında akan dereyi yok edip suyu ticarileştiren HES'lere karşı uzun süredir mücadele ediyor.

Köknar Karaçam Köylüleri, daha önce HES'lerin ortaklarından olduklarını ileri sürdükleri Şeker Bank ve Okan Üniversitesi'ni de protesto etmişti.