Sivas'ta Madımak Oteli'nde, 37 kişinin yanarak hayatını kaybettiği olayların üzerinden 18 yıl geçti. Yıldönümü nedeniyle Sivas'ta anma etkinlikleri gergin anlara sahne oldu.  Polis eski Madımak Oteli'nin önüne gelmek isteyen gruplara gaz bombasıyla müdahale etti.

ARAÇLAR DURDURULDU

Sivas Emniyet Müdürlüğü, anma etkinleri öncesinde yoğun güvenlik önlemi aldı.  Kentin giriş-çıkışlarında oluşturulan arama noktalarında önceki günden itibaren gece ve sabah saatlerinde uygulama yapan polis ekipleri, anma etkinliklerine saatler kala tedbirlerini artırdı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte şehrin girişlerinde uygulama yapan ekipler, özellikle anma etkinliklerine katılmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere başka şehirlerden kafileler halinde kente gelenlerin yolculuk yaptığı otobüs, midibüs ve minibüsleri durdurdu.  Araçlarda yolculuk yapanlardan şüpheli görülenlerin kimliklerini kontrol eden ve GBT sorgulamalarını yapan polis ekipleri, bu kişilerin yanlarında getirdikleri pankart, döviz ve benzeri malzemeleri de içerik yönünden inceledi. Bazı kişilerin üst aramalarını da yapan ekipler, araçlarda da silah, bıçak ve benzeri malzemelerin olup olmadığını kontrol etti.

TRAFİĞE KAPATILDI

Bu arada, kamulaştırıldıktan sonra Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binası önü de araç trafiğine kapatıldı. Binanın bulunduğu sokağı demir bariyerlerle kapatan polis ekipleri, sokaktaki park halindeki tüm araçların da kaldırılmasını sağladı. Eski Madımak Oteli'nin önü ile anma etkinlikleri sırasında yapılacak kortej yürüyüşünün gerçekleştirileceği güzergahtaki tüm çöp konteynerleri de güvenlik amacıyla kaldırıldı. 

GRUPLAR TOPLANDI

Sivas'ta, 18 yıl önce meydana gelen olaylarda yaşamını yitirenleri anmak üzere aralarında olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu bir grup toplandı. Ellerinde olaylarda ölenlerin fotoğraflarıyla, çeşitli pankart ve döviz taşıyan grup üyeleri Ethembey Parkı yakınlarında bir araya geldi. Burada bir süre bekleyen grup üyeleri Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının müze olması yönünde ve çeşitli sloganlar attı. Daha sonra Mevlana Caddesine doğru yürüyüşe geçmek isteyen grubun önüne, aralarındaki yaklaşık 20 kişi oturarak kortejin hareket etmesini engelledi. "Bir pankart yüzünden kente yaklaşık 20 otobüsün girmesine izin verilmediğini" belirterek, bu gerekçeyle oturduklarını belirten bu kişilerle kortejdekiler görüştü. Kortej sorumluları bu durumla ilgili yetkililerle görüştüklerini anlatarak, oturanlardan eylemlerine son vermelerini istedi. Yapılan görüşmeler sonucu kortej önünde oturan bu kişiler daha sonra eylemlerini bitirdi.

BİBER GAZIYLA MÜDAHALE


Yürüyüşe geçen kortejdekiler güvenlik noktasında arandıktan sonra Mevlana Caddesine alınmaya başladı. Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına yürümek isteyen kortej Mevlana Caddesi'ne doğru harekete geçti. Başka bir grubun da Bilim ve Kültür Merkezi yakınlarında toplandığı görüldü. Madımak Otel'e doğru ilerlemek isteyen gruplara polis biber gazıyla müdahalede bulundu. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin, 2 Temmuz 1993'te 33 aydının yakıldığı Madımak Oteli'ne "Utanç Müzesi" tabelası asmasına izin verilmedi.

Pek çok ilden gelen Alevi örgütleri ve siyasi parti üyeleri, Alibaba Cemevi'nde toplanarak Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçmişti. On binlerce kişi, 18 yıl önce bugün Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 33 aydını anmak ve AKP'nin "Bilim ve Kültür Merkezi" yaptığı Madımak Oteli'ne "Utanç Müzesi" tabelasını asmak istiyordu.

Sivas Valiliği'nin otelin önünde eyleme izin vermeyeceği açıklaması üzerine, bugün otelin çevresi ve çıkan tüm yollar polis barikatı ile kapatılmıştı.

On binlerce kişi Madımak Oteli'ne yaklaşınca, polis barikatı ile karşılaştı. Kortejin en önünde bulunan aileler, barikat açılarak içeri alındıktan sonra diğerlerinin geçişine izin verilmedi.

Kitlenin barikata yüklenmesi üzerine, polis gaz bombaları ile müdahale etti. Eylemciler, polise ellerindeki plastik küçük su şişeleri atarken kısa süreli çatışma yaşandı.

Daha sonra ortalık duruldu ve anma konuşmalarla devam etti.

AJANSLAR