Şırnak Valiliği tarafından, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından referandum çalışmalarında kullanılmak üzere sanatçı Seyda Perinçek tarafından hazırlanan “Bejin Na” isimli parça Anayasa’nın ilk 3 maddesine aykırı olduğu iddiasıyla yasaklandı.

Dihaber'in aktardığına göre, Şırnak İl Emniyet Müdürü Ömer Ulusoy’un imzasıyla sunulan yasklama talebi Şırnak Valisi Ali İhsan Su tarafından kabul edildi.

TESİS EDİLEN HUZUR ORTAMI BOZULACAK İDDİASI

HDP Şırnak İl Örgütü’ne tebliğ edilen yasak kararında, “İçerisinde geçen kelimelerin Türkiye Cumhuriyeti Anayası’nın ilk 3 maddesinde belirtilen hususlara aykırı olduğu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği ve Şırnak il sınırları içerisinde tesis olan huzur ve güven ortamında infiale sebebiyet verebileceği değerlendirilmiş olup, 2017 halkoylaması süresinde ve genel kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasına mani olmak maksadıyla” ibarelerine yer verildi.

OHAL YETKİSİ İLE PARÇAYA YASAKLAMA

Parça, 2935 sayılı OHAL kanunu kapsamında “Söz, yazı, resim, plak, film, ses ve görünü bantlarını ve sesle yapılan yayımı denetlemek gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak” hükmü ile yine PVSK’nın 2. Maddesinin a bendine göre “kanunlara, tüzüklere, yönetmeliklere, hükümet emirlerine, kamu düzenine uygun olmayan hareketlerin işlenmesinden önce bu kanun hükümleri dairesinde önünü almak” hükümleri kapsamında yasaklandı.

TÜRKİYE’NİN RESMİ DİLİ TÜRKÇE HATIRLATMASI

Yine yasaklama metninde, parçanın Anayasa’nın “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” ibaresine aykırı olduğu belirtilerek yasaklandığı belirtildi.

HDP, söz konusu yasakla ilgili karara itiraz edecek.