Dokunulmazlıkları kaldırılır kaldırılmaz 510 fezlekeleri davaya dönüşen 55 vekil hakkında, 645 farklı suçtan toplam 18 müebbet ve 3 bin 126 yıl hapis ceza isteniyor. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili fezlekesi bulunan ve yargılaması devam eden milletvekilleri hakkında istenen cezalar belli oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Haziran 2016’da Resmi Gazetede yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe giren dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili düzenlemeden 55 HDP’li milletvekilli etkilendi. 

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar haklarında toplam 510 fezleke bulunan HDP’lilerden eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile birçok milletvekilli 4 Kasım’dan bu yana gözaltına alınıp tutuklandı. Kimisinin iddianamesi hazırlanıp, duruşma tarihleri verilirken, HDP Hukuk Komisyonu milletvekilleri hakkında istenen rekor cezanın toplamını çıkardı. 

510 ayrı fezlekeye konu edilen 645 farklı suç kapsamında HDP’liler hakkında toplam 3 bin 126 yıl hapis ve 18 kez müebbet isteniyor. Fezlekelerdeki gerekçelere göre, istinat edilen suçlamalarla ilgili olarak hakkında en çok hapis istenen isim ise eş genel başkan Selahattin Demirtaş. 

REKOR DEMİRTAŞ’TA 

Demirtaş hakkında toplamda 486 yıl hapis ve 2 müebbet hapis cezası isteniyor. Partinin diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ise 192 yıl hapis ve 1 müebbet talep ediliyor. Eş genel başkanların dışındaki 53 HDP’li vekil hakkında ise, 2 bin 448 yıl hapis ve 15 müebbet isteniyor. 

Grupta 59 milletvekili bulunan HDP’nin sadece 4 vekili hakkında herhangi bir fezleke bulunmuyordu. Dokunulmazlıklar kaldırıldığında Meclis’teki fezlekelerin 510’u HDP’li, 145’i CHP’li, 46’sı AK Parti ve 20’si de MHP’li milletvekilleri hakkında düzenlenmişti. 

12 VEKİL TUTUKLU 

Haklarında bu kadar rekor bir ceza istenen HDP’nin eş genel başkanlarıyla birlikte 12 milletvekili halen tutuklu. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 4 Kasım’da gözaltına alınan Selma Irmak, Nihat Akdoğan, Nursel Aydoğan, Ferhat Encu, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan ile sonraki tarihlerde gözaltına alınıp tutuklanan Çağlar Demirel, Besime Konca, Ayhan Bilgen ve Meral Danış Beştaş halen tutuklu olan isimler.

KAYNAK: DİHABER