Tutuklu HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan’a, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık yapma” iddiasıyla 6 yıl hapis cezası verildi. 

Muş'ta 19 Nisan'da gözaltına alınarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan’ın “örgüt üyesi olma” ve “örgüt propagandası yapma”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen teşvik etmek” iddiasıyla yargılandığı davanın 4’üncü duruşması görüldü. Muş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Özkan’ın ailesi, HDP'li vekiller Ahmet Yıldırım, Saadet Becerikli, Sibel Yiğitalp, Adem Geveri ile HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri de katıldı.
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, duruşma Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Burcu Çelik Özkan'ın bağlanacağı SEGBİS'de bağlantı sorunu çıkması üzerine geç başladı. Kimlik tespiti ardından savunma yapan Özkan, dosyanın esasına ilişkin konuştu.  Suçlamaların tamamının zorlama olduğunu söyleyen Özkan, 3 yaşındaki kızı Asmin Mira’ydan aylardır uzak olduğuna dikkat çekerek, “5-6 yaşlarında zorla göç edilen bir ailenin çocuğu olarak yine aynı şeyleri yaşıyorum. Bana reva görülen çocukluk yaşamım şimdi çocuğuma reva görülmesi beni kahrediyor” dedi.

Cenaze törenlerine katılmasının dahi suç unsuru sayıldığına işaret eden Özkan, dini ve insani görevleri yerine getirdiğini söyledi. Özkan, mevcut yargılamanın siyasi ve tarafgir bir mahiyet taşıdığını vurgulayarak tahliyesini istedi. 
 
Ardından avukat savunmalarına geçildi. Yapılan konuşmaların ve isnat edilen suçların “Kürsü dokunulmazlığı” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Özkan’ın tahliye ve beraatını istedi. 

Avukat savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, ara ardından, Özkan hakkında, “örgüt üyesi olma” ve “örgüt propagandası yapma”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen teşvik etmek” suçlarından beraatına karar vererek, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık etme” iddiasıyla 6 yıl hapis cezası verildi.