HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame Batman Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Başaran, Batman’da 18 Ekim 2015 tarihinde katıldığı yürüyüş nedeniyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırılık hareket etmek”ten suçlandı. 

Başaran hakkında hazırlanan iddianamede şöyle denildi: “Batman’da 18.10.2015 tarihinde yapılan ve DBP EŞ Genel Başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna’nın da bulunduğu bir grubun katıldığı yürüyüş ve basın açıklaması nedeniyle Diyarbakır’dan geldikleri esnada Batman kent girişinde bulunan Bardakçılar Tesislerinde kalabalık bir grup tarafından karşılanıp ve konvoy halinde kent merkezine ilerlerken slogonlar atıldı.

Ardından 30 Tonluk Kavşağında araçlardan inerek orada toplanan kalabalık bir grupla önlerinde HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ını olduğu ve Belediye Hizmet Binasına doğru yürüyüşe geçti. 

Emniyet görevlilerince Başaran ve beraberindekilere yapılan yürüyüşün kanuna aykırı olduğu, yolu açıp kaldırımdan yürümeleri gerektiği aksi takdirde haklarında 2911 SKM suçundan yasal işlem yapılacağının bildirildiği, ancak grubun yapılan uyarılara rağmen yürüyüşe devam ettiği emniyet görevlilerin tekrar uyarılarına rağmen yürüyüşün devam ettiği ve Başaran Kürtçe konuşma yaptığı esnada grubun ‘Katil Erdoğan’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ ve ‘Direne direne kazanacağız’ sloganlarının atıldığı, grubun normal olarak dağıldığı tespit edilmiştir.”