Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve HDK MMŞD Meclisi, "Cizre'de ne oldu? Katliam, tanıklıklar ve yeniden inşa" konulu panel düzenledi. Çok sayıda kişinin dinleyici olarak katıldığı panel, Cizre’deki operasyonlar sırasında yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından panel, Cizre’de yaşananlara tanıklık eden gazeteci ve insan hakları savunucularının anlatımları ile devam etti. 

ÖHD üyesi avukat Arın Gül Yeniaras'ın moderatörlük yaptığı panele, avukat İlyas Tarım, TİHV üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer, gazeteci Refik Tekin, Rojava Derneği üyesi Fidan Kanlıbaş ve Diyarbakır Mimarlar Odası üyesi Herdem Doğrul, panelist olarak katıldı. Panelde ilk olarak konuşan avukat İlyas Tarım, AKP iktidarının Cizre’de yaptığı katliamlarla yıkıma neden olduğunu belirterek, bir araya gelmeleri zor olan grupların Kürt düşmanlığı üzerinden buluştuğunu söyledi. 

'DELİLLER KARARTILDI'

Devletin Cizre’de yaptığı tüm saldırıların insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tarım, suç duyurusunda bulunmak için katliamların gerçekleştiği bölgelere giderek, delil toplamak istediklerini ancak hiçbir delilin bırakılmadığını gördüklerini söyledi. 

Tarım'ın ardından konuşan TİHV üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer de, yaşamını yitiren kadın ve çocukların vücutlarına bakıldığında ciddi bir hedef almanın söz konusu olduğunu ifade etti. Saldırılar esnasında sağlık hizmetlerinin tamamen işlevsiz hale getirildiğini ve sağlık sisteminin adeta felç edildiğini kaydeden Biçer, sağlıkçıların yapılan ATK raporlarına ulaşamadığını da aktardı. 

REFİK TEKİN: CİZRE’DEKİ HASTANELERİN KARARGÂHA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Cizre’de devlet güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bacağından yaralanan İMC TV kameramanı Refik Tekin ise, "Polisin beyaz bayrak taşıyarak Cizre'den çıkın" demesine rağmen halka saldırdığını hatırlattı. Tekin, Cizre’deki hastanelerin karargâha dönüştürüldüğünü ve yaralı halka kötü muamelede bulunduğunu dile getirerek, "Burada ne oldu?" sorusuna verilecek yanıtın "katliam" olduğunu belirtti. Diyarbakır Mimarlar Odası üyesi Herdem Doğrul da, esas yok edilmek istenenin yaşam kültürü olduğunu söyledi. 

‘CİZRE'DE 259 İNSAN KATLEDİLDİ’

Panelistlerin konuşmaları ardından panele Skype üzerinden Avrupa'dan bağlanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de herkesin çok öfkeli olduğunu belirterek, şuana kadar toplam 259 insanın katledildiğini, 150'sinin yakıldığını ve yakılanlardan 50'sinin üniversite öğrencisi olduğunu dile getirdi.

Cizre’de insanlık tarihinin en kanlı katliamlarından birinde yaşamanı yitiren Derya Koç'un "25 arkadaşımızın üzerine benzin dökerek yaktılar" sözlerinin hala kulaklarında çınladığını söyleyen Sarıyıldız, AKP iktidarının er yada geç yargılanacağını vurguladı. 

"Biz bodrumlarda çocuklarımızın kemiklerini çuvallara doldururken, Cumhurbaşkanı TV'de, 'O bodrumlara indik kimse yok, HDP yalandan yaygara çıkarıyor' diyordu" diyen Sarıyıldız, Cizre Belediyesi'ne ait araçla 150 cenazenin taşındığının altını çizdi. 

'TÜRKİYE BİLİNÇLİ OLARAK İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR'

Katliamlara ilişkin ellerinde belgeler olduğunu söyleyen Sarılyıdız, aracında silah taşıdığı yönündeki iddialara da, "komplo" şeklinde yanıt verdi. “Çocuklarımızın cenazeleri dere kenarına döküldü. O parçaları bulduk mahkemeye sunduk, savcı bize haber verdi ve 'o parçalar hayvanlara ait' dedi” diyen Sarıyıldız, ancak o cenaze parçalarının üzerinde elbiselerin bulunduğunu söyledi. 

Sarıyıldız, Türkiye'nin bilinçli bir şekilde iç savaşa sürüklendiğini dile getirerek, "Bizim de çabamız bunun önüne geçmektir" dedi. Sarıyıldız, ayrıca yaşanan savaşın tek sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyledi. 

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in yardımcısının kendisine, "Erdoğan bize şantaj yapıyor" dediğini aktaran Sarıyıldız, Cizre halkının sahipsizlik duygusuna karşı ülkenin dört bir yanında eylem ve etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 

Kaynak: DİHA