Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekillikleri “devamsızlık” gerekçesiyle düşürüldü.

Meclis Genel Kurulu’nda ilk oylama Hezer için yapıldı. 344 vekilin oy kullandığı oylama sonucu, 324 kabul, 20 ret oyuyla Hezer'in vekilliği düşürüldü. Daha sonra Sarıyıldız için yapılan oylamada, 357 vekilden 328'i kabul, 29'u ret oyu kullandı. Oylama sonucu Sarıyıldız’ın da vekilliği düşürüldü. Oylama biter bitmez TBMM'nin internet sitesinde, "Milletvekilliği Sona Erenler" bölümüne Hezer ve Sarıyıldız'ın isimleri de eklendi.

Oylama sırasında Genel Kurul'da AKP ve MHP'nin yüksek katılımı dikkat çekerken, CHP'den ise yaklaşık 10 milletvekili oy kullandı. HDP'li milletvekilleri, kararı sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Partilerinin görevlendirmesinden dolayı uzun süredir yurt dışında bulunan Sarıyıldız ve Hezer hakkında “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesi için uzun süredir bir süreç başlatılmıştı.

Karma Komisyon tarafından hazırlanan raporun geçtiğimiz günlerde Genel Kurula sevk edilmesinin ardından milletvekilleri adına savunmalar yapıldı. Hezer hakkında Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder 2 saat, Sarıyıldız adına da Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş 3 saat süren savunma yaptı.

MECLİS TARİHİNDE BİR İLK!

Milletvekillikleri düşürülen Hezer ve Sarıyıldız, Meclis tarihinde ilk kez “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekillikleri düşürülen isimler oldu. Devamsızlık konusu daha önce de gündeme gelmesine rağmen bu konuda pratikte uygulanmayan bir yöntem vardı.

Ancak “dokunulmazlıkların kaldırılması” ile birlikte HDP’lilere dönük başlayan tutuklama ve gözaltılarla birlikte HDP’liler için “devamsızlık” konusu da işletilmeye başlandı. Bu süreç ise iki milletvekilinin milletvekillerinin düşürülmesine kadar devam etti.

4 HDP’LİNİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

HDP’li iki ismin milletvekilliklerinin düşürülmesiyle birlikte bugüne kadar milletvekillikleri düşürülen HDP’lilerin sayısı 4’e yükseldi. HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesiyle birlikte 21 Şubat 2017’de vekilliği düşürüldü. Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın ise hakkında 4 yıl 6 ay hapis cezasının onaylanmasından sonra 9 Mayıs 2017’de vekilliği düşürüldü.

HDP’LİLERİN VEKİLLİKLERİ BİR BİR DÜŞÜRÜLÜYOR

1 Kasım 2015 seçimlerinde 59 milletvekili çıkartan HDP’nin milletvekili sayısı böylelikle 55’e düştü. Ancak yemin etmediği gerekçesiyle yasama faaliyetlerine katılamayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana da dahil edildiğinde HDP’nin Meclis’teki vekil sayısı 54’e düşmüş oluyor.

Öte yandan Zana’nın da “devamsızlık” gerekçesiyle vekilliğinin düşürülmesi için geçen hafta Başkanlık Divanı dosyasını, Karma Komisyona göndermişti. Karma Komisyon tarafından Zana hakkında hazırlanacak raporun da Genel Kurula getirilip oylanmasından sonra Zana’nın da vekilliği düşürülmüş olacak.

(Kaynak: Dihaber)