HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’e, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Baydemir hakkında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu dönemde Barış Demokrasi Partisi’nin (BDP) cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek amacıyla 3 Kasım 2012 tarihinde Batıkent Meydanı'nda düzenlemek istediği mitingin yasaklanması nedeniyle gittiği Diyarbakır Valiliği önünde polislere hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı.

Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3 sayfalık iddianamede, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla Baydemir’in 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi.

Milletvekilleriyle girdiği valilik binasından çıkmak istemeyen HDK Diyarbakır Sözcüsü Hüseyin Bardakçı'yı darp ederek burnunu kıran ve yerlerde sürükleyerek gözaltına alan Y.C., B.G. ve M.Ü. isimli polislerin “mağdur” olarak yer aldığı iddianamede, polislerden A. S. ise “müşteki” olarak yer aldı.

İddianamede, BDP Diyarbakır İl Örgütü’nün, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için “Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması” adıyla 3 Kasım 2012’de Batıkent Meydanı’nda düzenleyeceği miting için Diyarbakır Valiliği’ne başvuruda bulunduğu ancak mitingin valilik kararıyla yasaklandığı hatırlatıldı.

İDDİANAMEDE POLİS ŞİDDETİNE DEĞİNİLMEDİ

Mitinge izin verilmemesi üzerine Baydemir’in BDP eş genel başkanları ve milletvekilleri ile birlikte valiliğin kararını oturma eylemi ile protesto ettiği belirtilen iddianamede, eylemin ardından Baydemir’in milletvekilleriyle birlikte valilik binasındaki makam girişine kadar geldiği kaydedildi.

Baydemir’in polisin yaptığı ikazlara rağmen valilik binasından çıkmadığı ileri sürülen iddianamede, Baydemir’in kendisini uyaran polislere, “Allah sizin belanızı versin. Allah belanızı versin faşistler. Allah sizi yok etsin. Şerefsizler, alçaklar, faşistler” şeklinde sözler sarf ederek, orada bulunan “Kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret ettiği” iddia edildi.

İddianamede, polisin valilik binasında HDK Diyarbakır Sözcüsü Hüseyin Bardakçı'ya uyguladığı müdahaleye ise hiç değinilmedi.

İddianamede, olayın ardından polislerin tutanak tutarak Baydemir hakkında şikâyetçi olduğu belirtildi.

İddianamede ayrıca, Baydemir’in milletvekili seçilmeden önce 2015 yılında soruşturmayı yürüten savcıya verdiği ifadesinde üzerine atılı suçu işlediğin kabul ettiği savunuldu.

Davanın yargılamasına Mart ayında Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

‘ZORLA GETİRME’ KARARI ÇIKARILDI

Öte yandan İddianameye kabul eden Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Baydemir’in ifadesinin ikamet ettiği Ankara’da talimatla alınması için Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderdi.

Mahkeme, 2 Şubat’ta Ankara’da görülen talimat duruşmasına katılmayan Baydemir hakkında ifadesinin alınması için “zorla getirme” kararı çıkardı.

NE OLMUŞTU?

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), PKK ve PAJK’lı tutukluların 12 Eylül 2012’de başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekme amacıyla Diyarbakır’daki Batıkent Meydanı’nda 3 Kasım 2012’de düzenlemek istediği “Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması”, Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Yasak nedeniyle kentte gerginlik çıkmış, polis yurttaşlara müdahale etmişti.

Yasağı oturma eylemiyle protesto eden BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP'li milletvekilleri ve belediye başkanları Diyarbakır Valiliği ile görüşmek için valilik binası önüne gelmiş ancak dönemin valisi heyet ile görüşmeyi kabul etmemişti.

Bunun üzerine milletvekilleri ve belediye başkanları polisin valiliğin dış kapılarını kapatmasına izin vermeden valilik bahçesine girmişti. Valilik önünde milletvekilleri, valilik yetkilileri ve polis arasında sert tartışma yaşanmıştı.

Tartışma sırasında polis, valilik önünde bulunan HDK Diyarbakır Sözcüsü Hüseyin Bardakçı'yı dışarı çıkarmak istemişti. Bunu kabul etmeyen Bardakçı'yı darp eden polis, Bardakçı'nın burnunu kırmış, kolunu da kırarak yerden sürükleyip gözaltına almıştı.

BDP'liler Bardakçı'nın gözaltına alınmaması için araya girmiş ancak bu çabaları yeterli olmamıştı. Baydemir, Bardakçı'ya uygulanan polis şiddetine tepki göstermişti. Vali ile görüşemeyen vekiller ve belediye başkanları, valilik önünde basın açıklaması yaptıktan sonra ayrılmıştı.