Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne dair hazırladığı raporu yayımlandı.

Raporda, 78 gün süren 'sokağa çıkma yasağı' boyunca ilçe merkezinin büyük bir kısmı yakıldı, yıkıldı ve tahrip edildi. Kesin olmamakla birlikte kimliği belirlenen 39, ‘Erzurum Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilen 51 olmak üzere toplamda 90 insan yaşamını yitirdi” denildi.

Raporda ayrıca, Ağustos 2015'ten günümüze kadar Kürt illerinde uygulanan 'sokağa çıkma yasakları' sonucunda yaşananlardan en fazla etkilenen yerlerin başında Yüksekova'nın geldiğine dikkat çekildi.

Raporda, "Çözüm sürecinin bittiği ilan edildikten hemen sonra uygulamaya konulan ve ‘Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu’nun (Venedik Komisyonu) 13 Haziran 2016 tarihli Görüş Raporu’nca da hukuksuzluğu saptanan 'sokağa çıkma yasakları' 9 il ve 35 ilçede 111 kez ilan edildi. Ablukalar Cizre, İdil, Yüksekova ve Silopi’de zaman aralıklı; Şırnak, Nusaybin ve Sur’da ise tam zamanlı olarak devam etti" denildi.

'90 İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ, 6770 EV YAKILDI'

Yüksekova'nın Temmuz 2015’ten itibaren sık sık 'sokağa çıkma yasakları' ile gündeme geldiği ifade edilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"Hakkâri Valiliği 13 Mart 2016 tarihinden itibaren resmi bir açıklama ile 'sokağa çıkma yasağı' ilan ettiğini kamuoyuna duyurdu. 78 gün süren 'sokağa çıkma yasağı' boyunca ilçe merkezinin büyük bir kısmı yakıldı, yıkıldı ve tahrip edildi. Kesin olmamakla birlikte kimliği belirlenen 39, ‘Erzurum Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilen 51 olmak üzere toplamda 90 insan yaşamını yitirdi. Yüksekova’da devletin kolluk güçleri eliyle uygulamaya konulan yoğun şiddet sonucu 6770 ev yakılıp yıkıldı ve tahrip edildi."

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.