HDP Grup Başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu, TRT Genel Müdürünün görevden alınması için işlem başlatılması talebiyle RTÜK Başkanlığına başvuruda bulundu. 

16 Nisan referandumunda taraflı yayın yaptığı, siyasi parti ve gruplar arasında fırsat eşitliği sağlamadığı, söz programları, canlı yayınlar ve haber bültenlerini orantısız bir biçimde iktidar partisi ve Cumhurbaşkanı’nın siyasi kampanyasına ayırdığının yayın verileriyle sabit olduğu belirtilen başvuru dilekçesinde “YSK’nin belirlediği seçim yayını dönemi yayınlarında TRT Haber kanalında yapılan referandum yayınları incelendiğinde gerçekleşen canlı yayın/söz programlarının yüzde 55’i AKP’ye,  yüzde 37’si Cumhurbaşkanlığına, yüzde 6’sı CHP’ye, yüzde 2’si ise MHP’ye ayrılmıştır. Parlamentonun 3’üncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi’ne ise yüzde sıfır oranında yer verilmiştir” denildi.

52 PROGRAMDAN 50’Sİ ‘EVET’ İÇİN

Dilekçede yer alan bilgilere göre canlı yayınların yüzde 94’ü ‘evet’ kampanyasına ayrılırken, ‘hayır’ kampanyasına ise sadece yüzde 6 oranında yer verildi. 

TRT Haber’de gerçekleştirilen 52 söz programının 50’si “evet” kampanyası yürüten siyasi temsilcilere ayrıldı. 

“Hayır” kampanyası yürüten Halkların Demokratik Partisi’ne ise TRT Haber’in canlı yayın ve söz programlarında hiçbir şekilde yer verilmedi.

Cumhurbaşkanlığı, AKP, CHP ve MHP adına lider/konuklarla “özel program” yapılırken, HDP adına hiçbir temsilci canlı yayın konuğu olarak alınmadı. 

HDP’nin TRT yayınlarında yer bulabildiği tek istisna Yüksek Seçim Kurulu’nun zorunlu kıldığı referandum özel yayın konuşması oldu. 

‘TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİĞİ KUŞKU GÖTÜRMEZ BİR GERÇEK’

HDP dilekçesinde “TRT Kurumu, referandum yayınlarında anayasal bir kurum olan HDP’yi adeta yok saymıştır. TRT bu yanlı tutumuyla HDP’nin görüşlerinin seçmenlere yansıtmayarak, seçmenlerden gizleyerek, kamuoyunda özgürce kanaat gelişmesini engellemiştir” dedi ve şöyle devam etti: “Tarafsızlığını yitirdiği kuşku götürmez bir gerçek olan TRT Genel Müdürünün, 2954 sayılı yasanın 13. maddesi uyarınca görevden alınması için Üst Kurul tarafından işlem başlatılması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz”