Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında mahsur kalan yurttaşların tahliyesi sırasında çekilen ve yeni ortaya çıkan görüntüleri Meclis’in gündemine taşıdı.

Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı iki soru önergesi verdi.

Önergelerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden 104 gün sonra tahliye edilen sivillere ait olduğu iddia edilen görüntülerde, tahliye edilen çoğunluğu çocuk ve kadınların oluşturduğu kişilerin soyunmaya zorlanarak taciz edildikleri ifade edildi.

POLİSLER ÇEKTİ İDDİASI

Önergesinde “zırhlı araçta bulunan askerin yaptığı anonslar ile tahliye olan kişilerin, ellerini havaya kaldırmaları, karın ve sırt bölgesini göstermeleri istendiğini” vurgulayan Uca, görüntülerin askerler ve/veya polisler tarafından çekildiği iddiasına da yer verdi.

Yiğitalp’de resmi açıklamalara referansla, Diyarbakır Valiliği’nin yasağın olduğu bölgede kalan halkı dışarı çıkarmak için açtığı koridorlar ile 19’u çocuk yaklaşık 63 kişinin tahliye edildiğini hatırlattı.

Görüntülerin “8-10 yaşlarından olduğu tahmin edilen bir kız ve üç erkek çocuğunun açılan koridordan kolluk kuvvetlerinin denetimi ve yönlendirmesi ile birlikte geçişini” gösterdiği anlatıldı.

“Kolluk kuvvetleri tarafından çocukların çıkışı sırasında üzerlerindeki kıyafetlerin ve ayakkabılarının çıkarılması isteniyor.

SORULAR

Önergelerde konu ile ilgili bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı, görüntüleri kimin çektiği, ne amaçla sosyal medyaya koyulduğu, yayınlanmasında bakanlığın bilgisi olup olmadığı soruldu.

Tahliye edilen kişilerin çıkarıldıktan sonra nereye götürüldüğü ve şimdi nerede olduğunun yanıtlanması istendi.

Soru önergelerinde yer alan soruların bazıları şöyle:

* Bahse konu videolar youtube.com sitesine CcC doğan isimli bir hesap tarafından yüklenmiştir. Bu hesap ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?

* Çocuk haklarına aykırı olan bu görüntüler bakanlığınız bilgisi dâhilinde mi servis edilmiştir?

ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK DESTEK VERİLDİ Mİ?

* Videolarda koridor ile çıkartılan çocuklara kolluk kuvvetlerinin çok yakın olmalarına rağmen elbiselerini ve ayakkabılarını çıkarmaları neden istenmiştir?

* Çocuklar açısından travmatik sonuçları olacak bu tarz uygulamaların yasal ve idari dayanağı nedir?

* Söz konusu görüntülerde tacize ve hakarete maruz kalan bu şahıslar kimlerdir? Benzer muameleye maruz kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bunların kaçı kadın, çocuk veya erkektir?

* Görüntülerde yer alan çocuklar çıkarıldıktan sonra herhangi bir psikolojik destek görmüşler midir? Bu çocuklar şu an nerededir?

EMRİ KİM VERDİ?

* Yerleştiği evden tahliye olan kişilere yönelik cinsiyetçi, ırkçı ve nefret söylemleri ile hakaret ve küfürler savuran kişiler kimlerdir?

* Devletin kolluk kuvvetleri olduğu iddia edilen kişiler bu görüntüleri kaydetmek için hangi kişi ya da kurumdan emir almıştır?

* Sur’a ilişkin bu tür görüntülerin sistematik olarak paylaşılmasının sebebi nedir? 

(Kaynak: Bianet)