Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde dükkanları kapalı olan esnafın mağduriyetinin giderilmesi için esnaf başına 2 bin 907 lira yardım yapıldığı iddiası Meclis’e taşındı.

Konuyu Meclis'e Sur esnafı ile görüşen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca taşıdı.

Yardım iddiasını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soran Uca, Meclis Başkanlığı’na verildiği önergede, Sur’da bine yakın esnafın mağduriyetini gidermek amacıyla Diyarbakır Valiliği’ne 1 milyon 753 bin 500 lira para yardımı gönderildiği bilgisini anımsattı.

Esnaf başına 2 bin 907 TL düştüğü kaydedilen önergede bu paranın esnafın biriken kiralarına dahi yetmediği belirtildi.

Esnafın, yardım yerine, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istediği savunulan önergede, bu nedenle birçok esnafın başvuruda bulunmadığı dile getirildi.

Uca'nın Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği soruların tamamı ise şöyle:

*Başbakanlığınızca Sur ilçesindeki esnafa 1,7 milyon 753 bin 500 lira para yardımı yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise para ne zaman ve hangi yöntemle verilmiştir?

*Söz konusu iddialar doğru ise, Sur esnafına para yardımı yapma kararı ne zaman verilmiştir? Söz konusu para yardımının yasal dayanağı nedir? Bu miktar hangi bütçeden karşılanmıştır?

*33 gündür devam eden son sokağa çıkma yasağında işyerleri zorla kapatılan Sur esnafına dağıtıldığı iddia edilen 1,7 milyon 753 bin 500 liranın miktarı hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

*Yine binlerce esnafın yer aldığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 1,7 milyon 753 bin 500 liranın 603 esnafa verildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise para verilen esnaflar hangi kriterler gözetilerek belirlenmiştir?

*Söz konusu ‘para yardımı’ alan esnaf buna karşılıkherhangi bir resmi bir belge imzalamış mıdır? Parayı alan esnaf böyle bir belge imzalamışsa bu belgenin içeriği nedir?