En büyük toplu iş cinayeti olan, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülürken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) davaya ilişkin bir açıklama yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu açıklamasında, Soma davasının Türkiye işçi sınıfının hak mücadelesi tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilerek, HDP'nin davayı yakından takip ettiği kaydedildi.

SKANDAL YARGILAMAYA TAHAMMÜL YOK

Yargılamalardaki adaletsizliğe dikkat çekilen açıklamada, "Bilinmelidir ki, SOMA davasında binlerce maden işçisinin ve işçi ailelerinin yeni bir skandal yargılamaya tahammülü yoktur," denildi ve şunlar dile getirildi:

"Bilindiği üzere sanıklardan biri olası ‘kasıtla insan öldürme’, diğerleri ‘taksirle öldürme’den yargılanıyor. Bu davada sanıkların segbis sistemi denilen ve uzaktan çekim ile yargılanması ihtimali mağdurlar bakımından adil yargılanma hakkına aykırıdır ve kabul edilemez. Zorunlu ve istisnai durumlarda uygulanması gereken bu sistemin Soma dosyasında işverenlere ve sermayeye bir koruma zırhı olarak sunulması manidardır."

DAVA BAŞKA YERE NAKLEDİLMEMELİ

Açıklamada, davanın "nakli"ne karşı yargı makamına "adaleti gerçekleştirme" çağrısı da yapılırken, davanın olduğu yerde görülmesi gerektiği belirtildi.

Son olarak açıklamada;

"Yüzlerce işçinin binlerce metre yeraltında yaşam mücadelesi vererek çalıştığı koşullarda en ufak bir hatanın, yüzlerce insanın hayatına mal olacağı açıkken, yaşamı ihtimale, tesadüfe ve fıtrata havale eden zihniyet dosya iddianamesinde taksir olgusu ile kendini tekrar ediyor.

"Partimiz, Soma’daki katliamda hayatını kaybeden işçilerin anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor. HDP olarak bu davanın ve sürecin takipçisi olarak ailelerin ve işçilerin adalet arayışında hesap soran tarafta olacağımızı vurguluyor, bu vesileyle tüm duyarlı kesimleri de bu adalet arayışına davet ediyoruz," denildi. (Demokrat Haber)