AKP’nin başvurusu üzerine, HDP’nin sandık kurulu başkanları ve üyeleri tek tek iptal ediliyor. Dün Nusaybin’de 24 kişinin sandık başkanlığı iptal edilirken, bugün Batman ve Siirt'te 140 kişinin “Saygın kişilik olmadıkları” gerekçesiyle sandık başkanlıkları iptal edildi. 

16 Nisan’da yapılacak “Anayasa değişikliği” referandumu öncesi bölge illerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) sandık kurulu başkanlıkları tek tek iptal ettiriliyor. Listelerin açıklanmasının ardından Batman merkezde sandık başkanlığı kurulu için seçilen 200’den fazla kişinin Eğitim-Bir-Sen ve çeşitli kamu kuruluşlara üye memur oldukları ortaya çıktı. HDP Batman il örgütü tarafından 200’den fazla kişinin tespit edildiğini ve bunun üzerine seçim kuruluna itirazda bulundu. YSK tarafından yapılan itiraz reddedildi.

200’DEN FAZLA MEMUR SANDIK BAŞKANLIĞINA ATANDI

HDP’den yapılan açıklamada, “Batman’da AKP İl Örgütleri tarafından Sandık Başkanlığı Kurulu için belirlenen listelerde seçilmiş 200’den fazla kişinin Batman Eğitim-Bir-Sen ve çeşitli kamu kuruluşlarına üye memur olduklarını tespit ettik” denildi. 

‘SANDIK BAŞKANLIKLARI İPTAL EDİLDİ’

Seçim kurulu tarafından görevden alınan 40 kişi için, “Haklarında soruşturma açıldığı”, “örgütle ilişkilendirildiği” ve “saygın kişilik olmadıkları” gerekçeleri ileri sürdüğü öğrenildi. HDP’nin yaptığı tüm itirazlar ise dikkate alınmadı. 

SİİRT 

Siirt Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı da, HDP’nin sandıklarda görev yapacak 100 asil üyelerini iptal etti. Seçim kurulunun gerekçesi ise, söz konusu üyeler için “iyi ün sahibi olmak” kriterine uymadıkları gösteriliyor. İptal edilen üyelerin daha önceki seçimlerde çok defa sandık görevlisi olarak bulunmuş kişilerin olması dikkat çekti. 

Siirt Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu’nun yazılarına istinaden Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından “iyi ün sahibi olmak” kriterine uymadıkları gerekçe gösterilerek 31 kişinin asil sandık görevi iptal edildi. Daha önceki başvurularda da çeşitli gerekçeler gösterilerek 69 kişinin başvurusu iptal edilmişti. 

AK PARTİ BAŞVURDU 

Söz konusu uygulama, AK Parti İstanbul Güngören ilçe örgütünün ilçe 1’inci Seçim Kurulu’na yaptığı başvuru üzerine ülke genelinde yapıldığı öğrenildi. AK Parti ilçe yönetimi tarafından yapılan başvuruda, Güngören 1’inci İlçe Seçim Kurulu’na bağlı sandıklarda görev yapacak olan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve Halkların Demokratik Partili (HDP) sandık kurulu başkanlarının haklarında soruşturma olup olmadığının araştırılması istendi.

Başvuruda, “…CHP ve HDP adına kuradan çıkan sandık kurulu başkanları ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarından haklarında soruşturma veya kovuşturma olup olmadığı hakkında bilgi alınması ve bilgi alınanlar hakkında soruşturma veya kovuşturma olanların listelerden çıkarılmasını arz ve talep ederiz” denildi.

DÜN DE NUSAYBİN’DE GÖREVDEN ALINMALAR OLDU 

İktidar partisi tarafından yapılan başvuru sonrası, dün de Nusaybin’de CHP ve HDP’den 24 kişinin sandık başkanlık görevi iptal edildi.

KAYNAK: DİHABER