HDP'nin, 22 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde meydana gelen, iki polis memurunun hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Meclis Genel Kurulu'nda partisinin grup önerisi üzerine söz alan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, iki polis memurunun öldürüldüğü saldırının bir provokasyon olduğunu belirterek, siyasi partilerin bu karanlık olayı ortaya çıkarması halinde, darbe mekanizmasının da araçlarının ortaya çıkarılmış olacağına inandığını ifade etti.

Baydemir, "Bir tuzak kurulmuş ve bu tuzak harfi harfine uygulanmış. Büyük bir kumpasla karşı karşıya bulunduğumuzu görüyoruz" diye konuştu.
Aynı evde ikamet eden üçüncü polisin hala ifadesinin alınmadığını söyleyen Baydemir, en büyük karanlık perdelerden birinin de bu husus olduğunu belirtti.

Baydemir, "Bu dosyada iki temel dayanak var. Bunlardan biri ihbarcı. İhbarcının kendisi kayıp. İhbarcının abisi darbe girişiminden tutuklandı. İhbarcının diğer abisi aranıyor. Eğer gerçekten çatışma ve çatışmadan kaynaklı ölümlerin, gerçeklerin üstü örtülsün istemiyorsak çatışmayı başlatan kıvılcım olan, fitili ateşleyen bu vakayı aydınlatmak durumundayız" ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye'nin geçmişinden gelen bütün karanlık olayları aydınlatacak bir cesarete sahip olunması gerektiğini dile getirdi.

Ancak HDP’li Baydemir’in önerisi AKP ve MHP tarafından reddedildi.

CEYLANPINAR CİNAYETLERİ

22 Temmuz 2015’te Suruç katliamından kısa süre sonra polisler Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar evlerinde başlarından vurulmuş halde bulunmuştu.

Cinayetleri önce HPG’nin (Halk Savunma Güçleri) üstlendiği açıklanmış, ardından PKK’den yapılan açıklamada, polislerin PKK’nin resmi birimlerince öldürülmediği duyurulmuştu.

Kürt illerinde başlatılan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla gündemden düşen cinayetler hala gizemini korurken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cinayetler bu kez Gülen Cemaati ilişkisi ile gündeme gelmişti.