Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, PKK lideri Abdullah Öcalan’a tecridi Meclis’in gündemine taşıdı. Dilek Öcalan, “Tecridin hiçbir hukuki yanı yok,” dedi ve tecridin kaldırılması için adım atılmasını istedi.

Meclis’te düzenlenen basın toplantısına Dilek Öcalan’ın yanı sıra Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı’dan Silivri’ye nakledilen Nasrullah Kuran’ın annesi Kadriye Kuran da katıldı.

HİÇBİR HUKUKİ BOYUTU YOK

Basın toplantısında konuşan Dilek Öcalan, PKK lideri Öcalan’ın 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014 tarihinden beri ailesiyle ve 5 Nisan 2015 tarihinden itibaren de İmralı Heyeti ile görüşmesinin engellendiğini anımsatarak, “Bir tecrit ve izolasyon altına alınmıştır,” dedi.

Son olarak da İmralı Cezaevi’nde Öcalan’ın yanındaki 2 tutuklunun Silivri Cezaevine nakledildiğini anımsatan Dilek Öcalan, “Ailesi olarak Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve güvenlik durumuyla ilgili hiçbir bilgiye sahip değiliz” dedi ve “Bu tecridin ve keyfi uygulamaların hiçbir ahlaki ve hukuki boyutu yoktur” ifadelerini kullandı.

ARINÇ’IN SÖZLERİ

Başbakan eski yardımcısı ve eski hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın, “Öcalan muhatap alınmalı” sözlerini de değerlendiren Dilek Öcalan, “Biz bu müzakerelerin eşit özgür şartlarda devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi, tecridin kaldırılması için adım atılmasını istedi.

KARDEŞ ÖCALAN: İNSANİ BİR HAK İSTİYORUZ

Basın toplantısına katılan bir diğer isim olan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da tecridi eleştirerek, “Yasal haklar tüm mahkumlar için geçerli ise Öcalan için de geçerli olmalı. Öcalan için farklı yasaların nasıl haklı tarafı var? 15 aydır aile olarak görüşemiyoruz. Neden? Bu hukuk herkes için geçerli. Ben kardeşiyim. Bir an önce görüş hakkı verilmeli. İnsani bir hak istiyoruz. Bu, siyaset değil,” dedi.

İmralı’dan Silivri’ye nakledilen Nasrullah Kuran’ın annesi Kadriye Kuran da görüş yasağına isyan etti ve “24 sene oğlum cezaevinde. Siz götürüp getirdiniz. Niye çocuklarımızı bize göstermiyorsunuz. 11 aydır oğlumu görmemişim. Hukuk yok,” dedi.