Eş başkanlar dahil 12 HDP milletvekiki gece gözaltına alındılar.

Baskınlarda, Eş Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Amed Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ziya Pir, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, İmam Taşçıer gözaltına alındı.

Operasyonlara HDP'li vekillerden tepki geldi.

Cumhuriyet'e konuşan HDP'li vekil Pervin Buldan ve Filiz Keresticioğlu şunları söyledi:

Pervin Buldan: Bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmeli yarın geç olabilir

"Aslında uzun süredir  beklediğimiz bir şeydi. Özellikle belediye başkanlarının tutuklanmasının ardından sıranın artık milletvekillerine geleceğine dair açıklamalar yapılıyordu. Bu akşam düğmeye basıldı. Eş Başkanlar ve 11 kişi gözaltına alındı. Elbette ki bu durum kabul edilebilir bir şey değil. Hukukun ve anayasanın ayaklar altına alıdığı bir süreç yaşıyoruz. Siyasi iradenin Türkiye'yi bir kaos ortamına sürükleyeceğinin bir işaretidir. Bunu kabul etmiyoruz. Bir partinin genel başkanları gözaltına alınamaz. Nasıl AKP milletvekilleri gözaltına alınamıyorsa. -ki onlar her türlü suçu işlemiş bulunuyor- Bu durum kabul edilemez. Bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmeli. Yarın Türkiye açısından çok geç olabilir. O yüzden bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmelidir."

Filiz Keresticioğlu: Darbenin asıl kime karşı yapıldığı belli oldu

"Darbenin aslında kime karşı yapıldığı, neden Allah'ın lütfü olduğu ortaya çıktı. Ben darbenin şuan yapıldığını düşünüyorum. Halkın ve seçmenlerin iradesine karşı. Her gün yüz yüze baktıkları, insanları üstelik de "yakalandı" diye haber yapacak kadar utanmayacak şekilde ya da eşbaşkanımızın kapılarını kırarak gözaltına aldılar. Bu kabul edilemez bir şey.

Türkiye bunu çok gördü. Bu darbeleri defalarca kez yaşadık. Biz kendi aydınlık geleceğimize de halkla beraber sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ben inanıyorum bizimle yürüyen insanlar da şuan derin bir üzüntü içinde olsalar da bunu düşünüyorlar. Kendi iradelerine yapılan bir darbe olduğunu düşünüyorlar. Herkesin istediği daha huzur içinde yaşamak, düşünce özgürlüğü, yaşam hakkı, insan haklarının hayata geçmesi... Bütün bunlar aslında çok mümkünken malesef bir ikbal için, başkanlık için ve onun etrafında toplananların iradesi için tekçi bir anlayışla ülkeyi yönetmek için bunlar yapılıyor" şeklinde konuştu."

Ertuğrul Kürkçü: Bu HDP milletvekillerinin kaçırılmasıdır!

"Bu gece olanların ceza hukukuyla hatta herhangi bir hukukla izah edilebilir tarafı yok. Bu HDP milletvekillerinin kaçırılmasıdır. Olanların açıklaması budur"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'yi "Nazi tipi" bir diktatörlüğe götürdüğünü söyleyen Kürkçü, "Devlet, parlamenter demokrasinin uluslararası standartlarına bağlı kalacak mı kalmayacak mı? Temel soru bu" açıklaması yaptı.

Ertuğrul Kürkçü sözlerini şöyle sürdürdü:

"HDP yalnızca kâğıt üzerinden bir parti değildir. Tabanı, yerel organizasyonlarıyla bir eylem partisidir. Bundan sonra da parti programı doğrultusunda anayasaya uygun bir şekilde demokrasi için mücadele etmeye devam edecektir."

HDP'li Beştaş: Bu bir gece yarısı darbesidir

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, bu gece HDP'li milletvekillerine düzenlenen operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. Beştaş, "Bir gece yarısı darbesiyle karşı karşıyayız. 4 Kasım darbesi. Birileri rövanş alıyor aralıksız operasyonlarla. Bu gece devam ettiriyorlar" dedi.