İç tüzük değişikliği teklifinin milletvekilliği yeminiyle ilgili maddesinin kabulüyle HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, değişikliğin yürürlüğe girmesiyle artık “vekil sayılmayacak.”

İç tüzük değişikliği teklifinin milletvekilliği yemini ile ilgili düzenlemeyi kapsayan 1’inci maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Düzenlemeye göre; yemin etmeyen ya da etmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklardan yararlanamıyor.

Kabul edilen maddenin yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana artık “vekil sayılmayacak.”

1991 yılında yine milletvekili yemin töreni sırasında ettiği Kürtçe yeminle o döneme damgasını vuran ve ardından tutuklanan Leyla Zana, 1 Kasım 2016 seçimlerinde Ağrı’dan yeniden milletvekili seçildi. Yemin metnindeki ''Türk milleti'' ifadesini ''Türkiye milleti'' olarak değiştiren Zana, yeniden yemin etmesi için kürsüye çağrıldı. Ancak yeniden yemin etmeyen Zana’nın yemini geçersiz sayıldı. 

Yemin etmediği için yasama faaliyetlerine katılamayan Zana, getirilen iç tüzük değişikliği maddesinin kabulüyle de artık milletvekilliğinden kaynaklı haklardan yararlanamayacak.