HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Van M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki çocuk hakları ihlallerine ilişkin verdiği soru önergesinde, cezaevi yönetiminin çocuk mahkumlara şiddet uyguladığını ve bunu her geçen gün arttırdığını dile getirdi.

Üçer çocukların ciddi psikolojik sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

“Söz konusu baskılar yoğunluklu olarak; korkutma, sindirme, tahrik etme, fiziki taciz, zamanında revire çıkarmama ya da hastaneye sevk etmeme şeklinde cereyan etmektedir.

“Çocuk mahkûmlar kendilerine yaşatılan bu baskılar nedeniyle ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıyadır.”

AJANLIK TEKLİFİ

Bianet'te yer alan habere göre, HDP'li Üçer soru önergesinde cezaevi yönetiminin çocukları ajanlaştırmaya çalıştığını da belitti.

“Ancak yönetim bununla da yetinmemekte; çocukları sistemli bir şekilde ajanlaştırmaya çalışmakta; çocukların direnmeleri ise var olan baskıları daha da arttırmaktadır.”

KEYFİ NAKİLLER


Soru önergesinde vurgulanan bir nokta da keyfi nakillerdi.

“Yine çocuk mahkûmların ailelerinin ikamet ettiği Van’dan çok uzakta bulunan cezaevlerine keyfi nakillerinin yapılması, yalnızlaştırma politikasının da devreye sokulduğunu göstermektedir.

“Söz konusu baskılar nedeniyle: R.K. ve P.Y. isimli çocuk mahkumların psikolojileri derin yara almış, ağır travma durumlarının içine düşmelerine sebep olunmuştur. Benzer bir durum G.K. isimli çocuk mahkûm için de geçerlidir.”

SÖZLEŞMEYE AYKIRI 

Milletvekili Üçer bu tutumların uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu da ifade etti.

“Bu yaşananlar; Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Havana Kuralları Temel Koşulları ile Birleşmiş Milletler’in çocuklarla ilgili olan diğer sözleşme ve kurallarının Türkiye tarafından çiğnenmiş olduğunu kanıtlamaktadır.”

SORULAR

Üçer önergede Adalet Bakanı Bozdağ’a şu soruları yöneltti.

* Van M Tipi Kapalı Cezaevinde çocuk mahkûmlara karşı uygulanan sistematik baskı ve işkenceden haberdar mısınız?

* Söz konusu baskı ve işkencelerin daha önce de uygulandığı dikkate alındığında; şimdiye kadar bu uygulamanın bir an önce son bulması ve sorumluların tespit edilerek gerekli cezalara çarptırılmasının sağlanması adına başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır?

* Baskı ve işkencenin sonlandırılmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmamasının, var olan baskıların daha da şiddetlenmesine yol açtığı gerçeği karşısında; bundan sonra böyle bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?