HDP Kadın Meclisi’nin “Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Koşuyolu Parkı’nda eylem yapıldı.

Eylem öncesi geniş önlem alan polis, HDP’li milletvekillerinin mikrofon kullanmasına izin vermedi.

HDP’li kadınların Koşuyolu Parkı’nda yapmak istediği eyleme polis, OHAL gerekçesi ile izin vermek istemedi. Parkın içinde ve etrafında TOMA, zırhlı araçlar ve polisler bekletildi. Polisler ile yapılan görüşmelerin ardından konuşmaların mikrofon kullanılmadan yapılmasına izin verildi.

‘KADINA ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMA BİÇİMİDİR’

Vecdi Erbay'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin sürdüğünü belirten HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, “Türkiye’de çok ciddi bir şekilde kadın şiddeti ve kadın cinayeti var. Sömürü düzeni kadına dayatılıyor. HDP Kadın Meclisi olarak bunu dile getirtmek için bileşenlerimizle tartışarak kadın üzerindeki sömürünün ve şiddetin böyle devam etmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Yaptıkları etkinlikte mikrofon kullanmalarının engellenmesini eleştiren Konca, “Hiçbir devlette ve dünyanın hiçbir yerinde hukuki karşılığı olmayan bir zihniyet ve yasak anlayışı ile karşı karşıyayız. Bize milletvekili ve eşbaşkanlar olarak konuşabilirsiniz ama mikrofon kullanamazsınız ve pankart açamazsınız diyorlar. Böyle bir devlet ve güvenlik anlayışı hiçbir yerde yok” diye konuştu.

‘KADINLARIN SESİ KISILMAK İSTENİYOR’

Kadınların bugüne kadar özgürlükleri için mücadele ettiğini ve bu mücadelenin devam edeceğini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, kadınların tarihsel kazanımlarının gasp edilmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

Kemalbay, “Kadınların sesi kısılmak isteniyor. Gerçekler kadınlarımıza ulaşmasın diye bize bugün burada mikrofon dahi verilmiyor. Fakat bizler biliyoruz ki gerçekler asla saklanamaz ve gizlenemez. Gerçekler mutlaka ortaya çıkacaktır. Bizler burada toplandık. Çünkü Türkiye halklarının en büyük sorunlarından biri de kadınların özgürlüklerinin her geçen gün gasp edilmesi ve tarihsel kazanımlarının ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

TEZKERENİN KARŞISINDA OLMALIYIZ’

Kemalbay, Meclis’te görüşülecek tezkere hakkında da konuştu. Tezkerenin felaket getireceğini belirten Kemalbay, “Savaş tezkeresi hem Türkiye halklarına hem de bölge halklarına felaket getiriyor. Tezkere kan, gözyaşı ve sömürü anlamına geliyor. Bizler bu savaş tezkeresinin karşısında olmalıyız” şeklinde konuştu.

“BU MANZARADAN UTANIYORUM”

Öte yandan Koşuyolu Parkı’ndaki polis önlemlerine tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Burada 50 tane kadınız. Etrafımızda çevrilen manzaraya bakın. Ben İstanbul’dan gelen Müslüman ve Türk biri olarak gördüğüm bu manzaradan utanıyorum” dedi.