HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında hazırlanan ikinci iddianamede, Roboski katliamının adalet nöbetinde yaptığı konuşmadan, Cizre, İdil ve Silopi’de sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması yönündeki açıklamaları ile yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine katılmasından ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı 22 yıla kadar hapis cezası istendi. Encu’nun önceki iddianamesinde ise ömür boyu hapis cezası istenmişti. 

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Kasım’da tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 9 sayfalık iddianamede, “5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu aykırılık”, 2 defa “ Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma” ve “Örgüte üye olmak” ile suçlanan Encu’nun 22 yıla kadar hapsi isteniyor. Encu’nun, siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015-2016 yılları arasında Şırnak ve ilçelerinde yapılan eylem ve etkinliklere katılması, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Silopi ve İdil ilçelerine gitmesi, bu ilçelerde yaşanan insan hakkı ihlallerine ilişkin Twitter hesabından paylaşımlarda bulunması ve Roboski katliamının yıl dönümünde Şırnak’ta düzenlenen basın açıklamasına katılması suçlama konusu yapıldı.

JET HIZIYLA İKİNCİ İDDİANAME

Özgür Paksoy'un Dihaber'de yer alan haberine göre, Encu hakkında Roboski katliamının ardından taziye ziyaretinde bulunan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darbedilmesine ilişkin 5 yıl aradan sonra hazırlanan iddianame ile kaymakama tekme attığı iddiasıyla hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteyen Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Encu’nun tutuklanması ardından jet hızıyla ikinci iddianameyi de hazırladı. Encu hakkında hazırlanan dosya kapsamında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma” ve “Örgüte üye olma” iddiaları ile cezalandırılması istendi. TBMM üyeliği göz ardı edilen Encu, PKK üyesi olarak gösterilerek, “Örgüt güdümünde legal görünümlü yan kuruluşlar vasıtasıyla siyasi zeminde kamuoyu oluşturma” ve “Kürt kökenli vatandaşları örgüt görüşleri doğrultusunda faaliyetlere kanalize etme ve çeşitli çevrelerden destek sağlama şeklinde hareket tarzı benimsenmiştir” iddia edildi.

MEDENİ YILDIRIM ANMASI ‘PROPAGANDA’ SUÇU GÖRÜLDÜ

Söz konusu iddianamede Encu’nun, kardeşi Serhat Encu’yu ve 9 yakınını kaybettiği Roboski katliamının faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanması için yaptığı açıklamalar, bununla ilgili hazırlanan fezlekeler suç sayıldı. Suç sayılan olayların sıralandığı iddianamede ilk olarak, Roboskili ailelerin Şırnak Valiliği önünde her ayın 28’inde gerçekleştirdikleri adalet nöbetinde konuşan Encu’nun, "Hepiniz biliyorsunuz, 2 yıl önce bugün karakolları protesto ettiği için askerler tarafından kurşunlanarak hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ın ölüm yılının ikinci yılıdır. Bir kez daha bu topraklarda bizlere bu acıları yaşatanlar Ortadoğu da, Rojava’da, Kürdistan’da Türkiye de her gün faili meçhuller yaşatan katliamlar yaşatan hukuksuzluklarda bulunan zihniyetleri burada bir kez daha kınıyoruz" açıklaması “Örgüt propagandası” suçu sayıldı. 

ENCU’NUN KENDİ FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞMASI DA SUÇ SAYILDI

İddianamenin devamında 25 Eylül 2015’te Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yaşanan çatışmalar ardından Encu’nun sosyal medya hesabı (Twitter) üzerinden, “Beytüşşebap'ın Hisar köyünde askerin attığı havan topunun isabet etmesi ile hayatını kaybedenleri bugün toprağa verdik.", "Beytüşşebap'ın Altın (Berçiya) dağlarına akın eden halk askeri barikatı aşıp cenazelerin bulunduğu bölgeye doğru ilerledi" ve "Beytüşşebap halkı ile çatışmaların yoğun yaşandığı bölgedeyiz. Cenazelerini almak isteyen halk askeri müdahale ile karşılaştı" ile kendi fotoğraflarının bulunduğu yaptığı paylaşımlar “Örgüt propagandası” sayıldı.

YASAKLAR SIRASINDA YAPTIĞI PAYLAŞIMLAR SIRALANDI

Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ile birlikte ilçede bulunan Encu’nun, sokağa çıkma yasağı kaldırılması ve çatışmaların son bulması için halk ile birlikte yaptığı basın açıklaması, iddianamede yer alan bir diğer suçlamalardan. Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında polis tarafından öldürülen Cizre Belediye Meclis üyesi Abdulhamit Poçal, 3 çocuk babası Mehmet Kaplan ve Ahmet Tunç’un “Örgüt mensubu” olarak gösterildiği iddianamede, Encu’nun söz konusu 3 kişinin Şırnak’ta defnedilmesi sırasında yaptığı konuşmada “örgüt propagandası” sayıldı. Yine İdil ilçesinde 13 Şubat 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ilçede bulunan Encu’nun, çatışmalar sırasında yaşananlara dair ve bulunduğu eve polislerce baskın düzenlenmesine ilişkin yaptığı paylaşımlar da “Örgüt propagandası” sayıldı. 

22 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Encu’nun Roboskili ailelerin adalet nöbetinde yaptığı konuşma, Cizre, Silopi ve İdil’de sokağa çıkma yasakları sırasında sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması ve çatışmaların son bulması yönündeki açıklamaları, Beytüşşebap’ta yaşanan çatışmalardan sonra yaşamını yitirenlerin cenaze törenine katılması, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarının suç sayıldığı iddianamede, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istendi.