Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, tutukluların sağlık hizmetlerine ulaşımları sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istemiyle iki farklı soru önergesi verdi. 

Encu, her iki önergesinin gerekçesinde de, cezaevlerinde yaşanan hukuksuz uygulamalara tanıklık ettiğini belirterek, “Cezaevlerinde mahkumların sağlık hizmetlerine ulaşımları esnasında tek kişilik ve dar kabinleri olan ring araçları ile götürülmesi, hastaların hastaneye götürüldüklerinde saatlerce aracın içinde bekletilmesi ve tek tek hastane içine götürülmesi, çok ciddi hastalık taşıyan mahkumların temel ihtiyaçlarını bile karşılama koşullarının olmaması ciddi sağlık sıkıntılarına yol açmaktadır” dedi. 

Encu, Adalet ve Sağlık bakanlarına şu soruları yöneltti:

Mahkumların sağlık sorunlarının giderilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mı?

Birden çok hastanın aynı araçta götürülmesi sağlıkları açısından sorun teşkil etmesine rağmen bu uygulamanın bakanlığınız bilgi ve onayı doğrultusunda mı yapılmaktadır?

Cezaevlerindeki revirlerin işlerliği ve tedavi yapma uygunlukları denetleniyor mu?

Sağlık merkezlerine, infaz kurumlarının ambulansı yerine uygunsuz ring araçları ile götürülmesi bir insan hakları ihlali olmasına rağmen uygulamanın bu şekilde devam etmesi bilginiz dahilinde midir?

Muayene sırasında hastaların ring araçlarında bekletilmesi, ağır hastaların bile bir takım prosedürler nedeniyle herhangi bir muayene ve tetkik yapılmadan uzun süreler ring araçlarında tutulması