Silivri Cezaevi'nde 7 ayı aşkın süredir tutuklu bulunan  HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen'in bugün ilk duruşması görülecekti ama Bilgen kelepçe takmayı reddettiği için mahkemeye gelmedi.

Bilgen, Diyarbakır’daki davanın ilk duruşmasında SEGBİS üzerinden savunma yaparken mahkeme, Bilgen’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 2014 yılı Ekim ayında IŞİD saldırısı altında olan Kobani için yaptığı çağrıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan yarın hakim karşısına çıkacaktı.

22.5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Bilgen hakkında siyasi parti faaliyetleri kapsamında yaptığı açıklamalar ve katıldığı etkinlikler nedeniyle "örgüt üyeliği", "Suç işlemeye alenen tahrik etme” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma, toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması" iddialarıyla 11 yıldan 25.5 yıla kadar hapis isteniyor.

Davanın iddianamesine kabul eden Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Bilgen'in Ankara'da gözaltına alındığı, bu nedenle üzerine atılı "örgüt üyeliği" suçunun en son işlediği (temadi) yerin Ankara olduğunu ileri sürerek, yetkisizlik kararı vererek dava dosyasını Ankara'ya göndermişti.

Yetkisizlik kararıyla gönderilen dava dosyasını inceleyen Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise Bilgen'i yargılamakla görevli ve yetkili mahkemenin Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna karar vererek, dava dosyası için yetkisizlik kararı vermişti.

Mahkemeler arasında olumsuz yetki uyuşmazlığı nedeniyle dava dosyası Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay, Bilgen'in Diyarbakır'da yargılanmasına karar vererek, dava dosyasını Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Bilgen, bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkmayı reddetti.

(Kaynak: Dihaber)