"OHAL Koşulları Altında Türkiye’de Yargı Sistemi” konferansında konuşan HDP'li vekil Meral Danış Beştaş, “Muhalifseniz, HDP’li iseniz daha genel anlamda AKP’ye biat etmiyorsanız, hepiniz tutuklanabilirsiniz. Dolarlı terörist de olursunuz, bu ülkede terörist sayısı hızla artıyor" dedi. 

Barolar ve kimi yargı örgütleri tarafından Ankara Plaza Otel'de düzenlenen “Uluslararası Hukuk Konferansı- OHAL Koşulları Altında Türkiye’de Yargı Sistemi” adlı konferansın son gününde HDP ve CHP’li vekillerin katılım ile panel gerçekleştirildi. Konferansa aralarında Avrupalı Demokrat Avukatlar (EDL), Uluslararası Demokrat Hukukçular Birliği (IADL), Tehlikedeki Avukat Günü Vakfı (DELF) ile Dünyada Demokrasi ve insan Hakları İçin Avrupalı Hukukçular Birliği (ELDH) üyelerinin de olduğu çok sayıda uluslararası hukukçular katıldı. Demokrat Yargı Derneği, Yargıçlar Sendikası, Devrimci Hukukçular Komitesi, Sınır Tanımayan Avukatlar ve İnsan Hakları Savunucuları Derneği ile barolar da konferansın katılımcıları ve düzenleyicileri arasındaydı.

DİHABER'de yer alan habere göre, “OHAL’de Yasam Yetkisi ve Milletvekili Güvencesi” paneline konuşmacı olarak HDP'li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Filiz Kerstecioğlu ve CHP'li vekil Şenal Sarıhan katıldı. Moderatörlüğünü Ümit Altaş'ın yaptığı panelde ilk olarak HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı aracılığı ile gönderdiği mesaj iletildi. 

Demirtaş’ın yazılı olarak gönderdiği mesajlara el konulduğu için sözlü olarak katılımcılara aktarılacağı belirtildi. Demirtaş, mesajında konferans düzenleyicileri ve katılımcılara başarı dileklerini gönderdi.

'SARAY'A ALTIN TEPSİ'DE OHAL SUNULDU'

Daha sonra geçilen panelde konuşan Beştaş, ilan edilmeden önce de ülkede OHAL koşulları olduğunu belirterek, “OHAL ilan edilmeden önce nasıl sıkı bir şekilde uygulandığını en iyi bilen partiyiz. Sokağa çıkma yasakları sadece İl Özel Kanununa dayanarak ilan edildi. Aylarca insanlar evlerinden çıkamaz oldular, ciddi hak ihlalleri yaşandı. 15 Temmuz girişimi ile beraber Saray’a altın tepsi ile bir OHAL sunuldu. 20 Temmuz tarihi itibari ile de KHK’lerle yaşamımızın tüm alanlarını yönetiyorlar" dedi. 

‘BU ÜLKEDE TERÖRİST SAYISI ARTIYOR'

Sadece HDP'li vekiller için kaldırılan dokunulmazlıkların herkes için kaldırıldığı yönünde bir algı oluşturulduğunu söyleyen Beştaş, savcı ve hakimlerin ise iktidardan talimat alarak aynı gün içerisinde fezlekeler hazırlandığını dile getirdi.

Beştaş, şunları aktardı: “Muhalifseniz, HDP’li iseniz daha genel anlamda AKP’ye biat etmiyorsanız, hepiniz tutuklanabilirsiniz. Milletvekili olmanız yetmiyor. Dolarlı terörist de olursunuz, bu ülkede terörist sayısı hızla artıyor.”

‘KÜRTLER YAŞADIKLARINI, ERMENİLER İSE ÖLDÜKLERİNİ KANITLAMAYA ÇALIŞIYOR’

Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri esnasında HDP'li vekil Garo Paylan'ın maruz kaldığı linç girişimi ve verilen kurul cezasına tepki gösteren Beştaş, Kürtlerin yüzyıldır var olduklarını kanıtlamaya, Ermenilerin ise yüzyıldır öldüklerini kanıtlamaya çalıştığını belirtti. 

‘TÜRKİYE’DE OHAL HİÇ KALKMADI’

CHP'li vekil Sarıhan da, 12 Mart darbesinde tutuklandığında tüm ülkenin cezaevine dönüştürüldüğünü söylediğini ifade ederek, bugün de aynı durumun yaşandığının söyledi. Sarıhan, “Aslında Türkiye’de OHAL hiç kalkmadı” dedi.

‘PARLAMENTOYA OHAL GELDİ’

Kürt illerinde baskı ve soruşturmalar bittikten sonra bu kez batıdaki muhalifleri susturmak için OHAL'in ilan edildiğini kaydeden Sarıhan, anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri başladığı günlerde yurttaşların 4 taraftan Meclis'in kapısına yürüyerek protesto ettiğini anımsattı. Halkın Meclis'e yakınlaştırılmadığını söyleyen Sarıhan, "Biz milletvekilleri onlarla buluşmaya gittiğimizde ise bu sefer gaz sıktılar. Parlamentoya da OHAL gelmişti" şeklinde konuştu. 

'KHK’LERLE İŞKENCEYE ONAY VERİLMİŞTİR’

Son olarak konuşan HDP’li vekil Kerestecioğlu ise, ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan KHK'lerle getirilen kimi uygulamalara değindi. 30 günlük gözaltı süresinin işkence olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, KHK ile iktidarın işkenceye bile onay verdiğini aktardı. Bunun da yasadışı bir faaliyet anlamına geldiğini kaydeden Kerestecioğlu, KHK ile Milli Piyango İdaresi’nin 49 yıllığına Varlık Fonu Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin de iktidar yandaşları için ekonomik rant anlamına geldiğini ve bunun da çok tehlikeli bir gelişme olduğun altını çizdi.