Tutuklu HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, hakkında 23 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 Ocak günü gözaltına alınan, aynı gün adli kontrol şartı ile serbest bırakılan, ancak savcılık itirazı üzerine tutuklanan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında iddianame hazırlandı.

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 66 sayfalık iddianamede, "örgüte üye olmak", "Suç işlemeye alenen tahrik etmek", "Toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından Beştaş'ın 8 yıldan 23 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Beştaş hakkında hazırlanan 2 fezlekede yer alan eylemleri 3 başlıkta toplayan savcı, şu değerlendirmede bulundu: “şüphelinin söylem ve eylemleri, bulunmuş olduğu konum, toplumun geniş halk kitlelerini PKK terör örgütünün emir ve talimatları doğrultusunda yönlendirme kabiliyeti nazara alınarak, eylemler bir bütün olarak silahlı terör örgütü üyeliği şeklinde nitelendirilmiştir."

Beştaş'ın Diyarbakır Sur ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” ardından başlatılan operasyonları protesto etmek amacıyla 13 Eylül 2015'te düzenlenen yürüyüşe "örgüt çağrıları" doğrultusunda katıldığını iddia eden savcı, Beştaş'ın bu eyleme katılarak, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek" suçunu işlediğini ileri sürdü.

“HDP MYK'sinin DAİŞ’in Kobani’ye saldırması sonrası halkı silahlı isyana tahrik ve teşvik ettiği”ni öne süren savcı, böyle bir çağrının sonuçlarının ne olacağının yıllardır yaşanan olaylar ışığında HDP yetkilileri tarafından bilindiğini, çağrı ile bu sonuçların meydana gelmesinin açıkça amaçlandığını ve kasıtlı olarak yapıldığını iddia etti. Beştaş'ın bu çağrıya yapan MYK'nin üyesi olduğu belirten savcı, çağrı sonrası meydana gelen olaylarda çok sayıda yurttaşın hayatını kaybettiğini kaydetti.

Beştaş'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebligatın TBMM'ye gönderildiğini belirten savcı, ifade vermeye gitmeyen Beştaş'ın gözaltına alındığını kaydetti. Savcı, Beştaş'ın gözaltına alındıktan sonra alınan ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini aktardı.

(Kaynak: Dihaber)