Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırıyı kınamak için Şişli’deki Pangaltı Metro İstasyonu girişinde açıklama yapan HDP Şişli İlçe Örgütü, “Kürt anasını görmesin noktasından anasını gömmesin noktasına gelmiştir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine katılan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve diğer katılımcılara düzenlenen ırkçı saldırının ardından Tuğluk'un cenazesi mezardan çıkarıldı. Yapılan saldırıyı kınamak için eş zamanlı eylem düzenleyen HDP, Şişli’de yapılan açıklamada “Cenazeler sürgün edilemez! Irkçı faşist saldırıları püskürteceğiz” pankartı açtı.

“Kahrolsun faşizm kahrolsun ırkçılık”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı HDP Şişli İlçe Örgütü’nden Sinan Karavar okudu.

‘DEVLETİN RESMİ POLİTİKASI KENDİNİ ELE VERDİ’

“Hatun annenin cenazesinde kendini ele veren, bir avuç gerici faşist güruh değil, devletin resmi politikasıdır” diyen Karavar, toplumda iç-dış düşman söylemleriyle kültürel ve inançsal dejenerasyona sebep olunduğunu ifade etti. Hatun Tuğluk’un cenazesinde yaşananları ‘vahşet’ diye tanımlayan Karavar, “Ölüye bile tahammül edemeyen resmi yandaşlık barbarlığı, kendi köklerini kurutmaktadır. Kürt anasını görmesin noktasından, anasını gömmesin noktasına getiren anlayış bugünkü tutumla iyice açığa çıkmıştır” dedi.

‘KUTUPLAŞTIRICI SİYASET ÖZELEŞTİRİ VERMELİ’

Bu tür olayların kriminal olarak ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Karavar, yaşananların politik tarih seyri içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Karavar, “Kokuşan siyasi devlet bürokrasisi, toplumsal alanı da çürütmektedir. Sormak gerekiyor; mecliste Ermeni milletvekilimize yapılan linç tutumu ile Hatun Annenin mezarına yapılan saldırı arasında ne fark vardır? Tek fark vardır, o da şu: Balık baştan kokmuştur! Yetmez tuz da kokmuştur.

Dün Kürt’ün ve Alevi’nin canlısını ülkenin doğusundan batısına sürgün eden inkarcı devlet politikası, bugün ölülerimizi batıdan doğuya sürgün eden örgütlü faşist cehaleti yaratmıştır” dedi. Karavar, bu tarz ırkçı tutumlara karşı mücadele geliştirilmediği sürece kopuşun kaçınılmaz olacağına dikkat çekti. Saldırıyı bir kez daha lanetleyen Karavar sözlerini şöyle noktaladı:
“Cenaze vahşeti karşısında ‘dostlar alışverişte görsün’ kınamaları yetmez, kutuplaştırıcı siyaset köklü bir özeleştiri vermelidir”