Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Büyükada’da eğitim toplantısı yaptıkları sırada insan hakları savunucularına yönelik gerçekleştirilen gözlatı işlemini Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. 

Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verilen önergede, “İstanbul Büyükada’daki otel polis tarafından basılmış, Türkiye’nin önde gelen insan hakları örgütlerinin temsilcilerinden 9 kişi ve eğitim çalışmasında görevli 3 kişi gözaltına alınmıştır” bilgileri paylaşıldı. Önergede, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şube Başkanı Taner Kılıç’ın geçtiğimiz günlerde tutuklanması da hatırlatıldı.

Önergede, son iki yılda insan hakları örgütlerinin bazılarının kapatıldığının, düzenledikleri raporlar nedeniyle de soruşturmalara maruz kalmalarına dikkat çekildi.

HDP'li Beştaş, konuya dair Başbakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

*İnsan hakları alanında çalışmalar yapan kişilere özgü gözaltı ve tutuklama yöntemlerinin uygulanma sebebi nedir?

*‘İnsan haklarını savunma’ TCK’nin hangi maddesi kapsamında suç sayılmaktadır?

*Türkiye’de giderek artan hak ihlalleri ile hak savunucularının bunları dile getirilmelerine dönük gözaltı ve tutuklama yapılması bir nevi tehdit midir?

*BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi, insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenlediği halde neden hükümetiniz bu sorumluluğun gereğini yerine getirmemektedir?

*İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması ihbar neticesinde mi gerçekleşmiştir?

*Kişilerin gözaltına alınması somut deliller yerine neden asılsız ihbarlar ile gerçekleşmektedir? Ceza usul yöntemleri ve ilgili mevzuat neden uygulanmamaktadır?

*Hali hazırda gözaltında olan hak savunucuları ne zaman serbest bırakılacaktır?

*Hükümetiniz insan hakları savunucularını tanıma, koruma ve faaliyetlerini kolaylaştırmaya dönük taahhüdün gereğini yerine getirecek midir?

*Başbakan olarak hak savunucularının serbest bırakılması için girişimde bulunacak mısınız?

*İnsan Hakları savunucularına yönelik gözaltı ve baskılarla amaçlanan hak ihlallerinin kamuoyundan gizlenmesi midir?

*Hak ihlallerini yapan ve sebep olanlar neden soruşturulmuyor?

*Hak savunucularına yönelik göz altılarla hak ihlallerinin tırmandırılacağı mesajımı verilmektedir?

*Hükümetiniz OHAL’i devletin kendisine ilan ettiğini açıklamıştı. Ancak gelinen aşamada OHAL iktidarınız dışındaki her kesime yönelmiş olup bu uygulamanın sebebi nedir?”

İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNA BAŞVURU

HDP'li Beştaş, konuya dair Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da dilek verdi ve komisyonun konuyu değerlendirmesi ve hâlihazırda gözaltına alınan hak savunucuları için derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.