HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 27 Mayıs'ta "BÖF" adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından gözaltına alındığı duyurulan ve günlerdir haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Yöneticisi Hurşit Külter’le ilgili hükümet yetkilileri ile görüştü.

Baluken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın kendilerine “Diyarbakır ve Şırnak valiliğine olayı sordurduğunu” ve herhangi bir gözaltı kaydına rastlanmadığını aktardığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Biz de kendisine iki ihtimal belirttik. Birincisi Şırnak’ta operasyonları yürüten güç ordu olduğu için İçişleri Bakanlığı kayıtlarında görünmüyorsa, ordu birimleri içerisinde bu araştırmanın yapılması gerektiğini, İçişleri Bakanı olarak gerekli birimlerle görüşebileceğini; ikinci ihtimal olarak da otonom bazı grupların resmi kayıtlar tutmadan bu tarz bir süreç yürütmüş olabileceğini ve tıpkı 1990’lı yıllardaki gibi bir infaz gibi bir ihtimalin olabileceğini belirttik.”

Ala’nın durumun takipçisi olacağının sözünü verdiğini ancak herhangi bir geri dönüşün olmadığını vurgulayan Baluken, “Bütün bu gelişmeler ışığında kanaatimiz şudur ki yerelden aldığımız bilgilere baktığımızda oradaki güvenlik güçleri tarafından -hangi birim olduğunu bilmiyorum- Hurşit Külter ile ilgili böyle bir süreç gerçekleşmiş ve resmi kayıtlara geçmemiş gibi duruyor. Umarım bu kaygımız doğru çıkmaz. Eğer böylesi bir durum varsa tabi bu Hurşit Külter’in yaşamıyla ilgili ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösterir” dedi.

90’lı yıllarda gözaltında kayıpları hatırlatan Baluken, Külter’İn bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

27 Mayıs'ta "BÖF" adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter'in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.

Külter'in ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını belirterek, "Hakkınızı helal edin" dediği belirtildi.

Saat 14.00 gibi tekrar aktif olan BÖF hesabından, Külter'le ilgili şu tweet atılmıştı:

Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmış; “Bazı sosyal medya paylaşımlarında Hurşit Külter isimli şahsın emniyet tarafından gözaltına alındığına dair paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu şahıs, emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denilmişti.

İHD’li avukatlara da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

Külter’in ailesi, Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunurken, sosyal medyada Hürşit Külter için, “#HurşitKülterNerede” hashtag’i ile kampanya başlatıldı.

(Kaynak: Bianet)